Guvernul anunţă lansarea unui program de sprijin pentru fermele de familie. Credite de până la 75.000 de euro, cu garanţii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a emis astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează lansarea unui program care să vină în sprijinul micilor fermieri şi a celor care vor să-şi achiziţioneze terenuri agricole în vederea înfiinţării de ferme de familie.

Ministerului Agriculturii va înfiinţa un fond pentru acordarea de microcredite în agricultură, din care fermierii vor putea primi până la 75.000 euro pentru cofinanţarea fermelor de familie şi cel mul 25.000 euro pentru investiţii care nu sunt elegibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

"Fondul se constituie din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sumele existente la dispoziţia minister provenite din sumele rambursate de instituţiile de credit şi din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii împrumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garanţiei în favoarea APDRP", se arată în textul Ordonanţei de Urgenţă aprobate miercuri de Guvern.

Pentru acordarea de microcredite de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 de euro pentru un beneficiar.

Vor primi până la 75.000 de euro credite pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125 000 Euro şi fermele de familie care beneficiază de sprijin prin PNDR.

Totodată, fermierii vor primi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole.

Fondul va fi "accesat şi derulat" de către instituţii financiare bancare şi nebancare.

Termenul maxim de restituire a creditelor este de 10 ani, iar perioada de graţie acordată de instituţiile pentru beneficiarii de microcredite credite este cuprinsă între unu şi trei ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.

Anual, prin ordin al ministrului Agriculturii, se stabilesc tipurile de investiţii care pot beneficia de microcredite, precum şi plafonul maximum de microcreditare finanţat. Termenele de rambursare a microcreditelor şi de plată a dobânzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere între beneficiarii microcreditului şi instituţia selectată.

Statul oferă micilor fermieri şi posibilitatea accesării de credite garantate de stat. Mai exact, statul garantează, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, 50% din valoarea creditului contractat în vederea achiziţionării de terenuri agricole. În cazul microfermelor, garanţia statului poate fi de maximum 80%. Valoarea maximă a creditului este de 125.000 de euro. 

„Volumul creditului va reprezenta maximum 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate şi minim 10% contribuţia proprie a beneficiarului. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente va fi asigurată de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate în proprietate“, se arată în textul Ordonanţei de Urgenţă. 

Ferma de familie reprezintă o exploataţie agricolă aparţinând persoanelor fizice în calitate de producători agricoli individuali înregistrati în Registrul exploataţiilor agricole sau înregistrată ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială înfiinţată conform legislatiei in vigoare, care produce pentru consumul propriu, iar, după caz, surplusul este comercializat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite