Cowboy de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cowboy de România
Cowboy de România

Doi crescători de vite, unul din Pantelimon şi celălalt din Alba, au reuşit să aplice în fermele lor două modele de business, franţuzesc şi american. Următorul număr al revistei Forbes, ce apare luni, 13 iulie, scoate în evidenţă două foste cooperative de stat transformate în ferme occidentale.

Veterinarul Mihai Petcu şi farmacistul Mihai Miron au demonstrat că nici subvenţiile de la stat şi nici ploile căzute la vreme nu le rentabilizează fermele. Cei doi fermieri şi-au în­dreptat antenele spre Occident, căutând să prindă şi-apoi să aducă în fermele lor „reţetele“ moderne de creştere a vacilor.

Mihai Petcu, medic veterinar din Pantelimon (Ilfov), a reuşit să aducă pe profit ferma sa de 300 de vaci, lăsându-se sedus de ideile revoluţionare ale fiului său, Sorin,  care studiase în Franţa. Acesta l-a convins pe cowboy-ul din Pantelimon să vândă laptele proaspăt direct de la dozator şi să construiască o fermă cu ponei, capre şi păsări de rasă, pentru a atrage mai mulţi clienţi.

Sorin văzuse la Lyon această metodă de comercializare a laptelui.

Ferma ideilor

La începutul acestui an, a cumpărat dozatorul cu 6.000 de euro şi l-a montat chiar lângă mulgătoare. Vacile sunt mulse într-o cameră specială, iar laptele este colectat în două cisterne din inox, unde este păstrat la patru grade Celsius. Din aceste recipiente, este transportat direct în dozator. Plata se face direct, folosind monede şi bancnote de 50 de bani, 1 leu, 5 lei şi 10 lei, iar achiziţionarea se face pe toată perioada unei zile.

În primele săptămâni de la montarea aparatului, au fost vânduţi circa 200 de litri de lapte pe zi. În prezent, la sfârşit de săptămână, dozatorul de la Agroindustriala „este muls“ de circa 450 de litri pe zi. Preţul unui litru de lapte este de trei lei, mai ieftin decât în comerţ. Dozatorul a umflat cifra de afaceri a fermei din Pantelimon, care se întinde pe o suprafaţă de 26 de hectare şi numără 300 de capete, cu peste 10 procente, potrivit lui Mihai Petcu.

O altă idee a familiei Petcu a fost amenajarea unei ferme dotată cu animale de rasă (ponei, raţe sălbatice, capre) pentru copiii de grădiniţă. Sorin Petcu, împreună cu Radu Manea, cumnatul său, au vizitat mai multe ferme de acest gen din Marea Britanie şi au aplicat acelaşi model şi în Pantelimon.

„Sunt o mulţime de copii care cred că laptele vine de la supermarket şi care nu au avut niciodată ocazia să hrănească o găină sau un ieduţ“, spune Radu Manea, încrezător în succesul afacerii sale.  Pe viitor, familia Petcu intenţionează să îşi dezvolte o reţea de distribuţie a laptelui direct la domiciliul clienţilor.

Pariu pe rasa scoţiană

Mihai Miron, 48 de ani,  cunoscut în lumea farmaceutică autohtonă mai ales pentru vânzarea Europharm către GlaxoSmithKline, şi-a rupt pantofii vizitând crescătorii de vaci din Franţa, Anglia şi SUA pentru a învăţa ce înseamnă o fermă modernă şi eficientă.

El creşte în judeţul Alba (comuna Dostat) peste 1.000 de vaci Prim Holstein, Normande, Angus, Charloise şi Bălţate Româneşti cu furaje cultivate chiar de el pe o suprafaţă de 1.200 de hectare. Anul trecut, ferma Bioterra a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ două milioane de euro. „Devalorizarea leului ne-a mâncat din profitul din 2008“, explică omul de afaceri.

A investit un milion de euro într-o sală dotată cu o instalaţie de muls automată, ce stochează date biologice ale animalelor. Miron a reuşit, în acest an, să obţină recordul României pentru o vacă Prim Holstein care a dat 50 de litri de lapte într-o singură zi.

Pasiunea pentru chimie l-a făcut pe Miron să încerce un business aparte în acest domeniu: vânzarea de material genetic aparţinând unor rase pur-sânge. Însă în periplul său pe la văcarii străini, Miron a adus în 2006 în ferma sa circa 40 de vaci scoţiene Aberdeen Angus.

După ce a demonstrat că aceste animale se pot adapta la condiţiile climatice de la noi, Miron vrea să-i „corupă“ şi pe alţi fermieri să le aleagă în detrimentul obişnuitelor Bălţate Româneşti. Până acum, a oferit gratuit 4.000 de doze cu material genetic pentru însămânţare unei asociaţii de crescători de bovine din Munţii Apuseni.

Deschiderea către cele mai noi tehnologii în creşterea vitelor şi către principiile inovatoare în business oferă nişte modele reale, care transmit o undă de optimism: şi zootehnia românescă poate fi profitabilă. 

Mai puteţi citi în numărul 9 al revistei Forbes România

Călcâiul lui Ahile. De ce kazahilor nu le va fi uşor să integreze Rompetrol în cultura KazMunaiGaz.

Obiceiul pervers al Finanţelor. Sumele uriaşe pe care Ministerul Finanţelor le împrumută de la bănci menţin România în fruntea ţărilor cu cea mai mare inflaţie din UE. Asta, în ciuda unui consum în scădere.

Grecia, ţara ideală pentru retragere. Dacă ai ajuns la vârsta a doua şi te gândeşti să îţi cumperi o locuinţă în străinătate, trebuie să iei în calcul, în afară de bugetul necesar achiziţiei, şapte condiţii esenţiale referitoare la zona pe care o vei alege.

Turbulenţe de neîncredere. Survolează o lume în criză cu tot mai puţini călători. Cum rezistă Air France – KLM, Lufthansa şi British Airways, primii trei operatori aerieni din Europa, într-o furtună care pare să nu se mai oprească?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite