Contraamiralul Vergil Chiţac: „Costul plecării unui refugiat ajunge până la 15.000 de euro, bani care se duc la traficanţi. Cine plăteşte?!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare val de refugiaţi după Al Doilea Război Mondial implică şi repoziţionarea sferelor de influenţă ale marilor puteri militare ale lumii. Contraamiralul Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale Mircea cel Bătrân, explică într-un interviu pentru Adevărul Financiar, jocul geo-strategic din Orientul Mijlociu.

Exodul celor aproape 400.000 de refugiaţi care şi-au părăsit ţările de origine de la începutul anului şi implicarea Statelor Unite, a Rusiei şi a Turciei în Orientul Mijlociu sunt cele două teme majore care preocupă opinia publică internaţională în aceste momente.

Contraamiralul Vergil Chiţac spune că, în spatele declaraţiilor oficiale, marile puteri au şi agende secundare. ”Există şi varianta pe care nu o exclud că Turcia să fi lăsat să scape acest exod masiv de refugiaţi tocmai ca să creeze emoţie şi să determine comunitatea internaţională să ia o decizie în sensul înfiinţării unei coaliţii, poate sub comanda Turciei, care să atace Siria şi să-l dea jos de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad”.

Totodată, emoţia din jurul acestui fenomen este amplificată şi de dezvoltarea comunicaţiilor şi extinderea reţelelor. În alte momente istorice, când tehnologia era mai puţin avansată, evenimente comparabile – valul de refugiaţi din Algeria către Franţa din anii `90 – au avut un impact mult mai redus asupra opiniei publice internaţionale, spune Vergil Chiţac. „Aproape oricine are un telefon mobil ştie să facă o poză; poza se transmite prin internet şi poate ajunge din Germania unde un imigrant îşi face un selfie direct în taberele lor, fie în Turcia, fie în Iordania sau Liban”.

Evoluţia acestui fenomen depinde de deciziile pe care le vor lua autorităţile europene. Chiţac crede că refugiaţii ar trebui asimiliaţi de societate, păstrându-le identitatea, după model american. Conform cifrelor raportate de ONU, până anul trecut, 60 de milioane de oameni au fost obligaţi să-şi părăsească locurile de başntină. Cifra include atât emigranţi economici, cât şi refugiaţi. Un val de alţi 450.000 de emigranţi este aşteptat pentru anul viitor.

Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite