Cine este Maria-Elena Georgescu, noul secretar de stat de la Ministerul Finanţelor pentru afaceri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Maria-Elena Georgescu, care se va ocupa de afaceri europene, a condus în ultimii aproape şase ani Direcţia generală pregătire ECOFIN şi asistenţă comunitară, coordonată de secretarul de stat Attila Gyorgy.

Din anul 2010 până în februarie 2016, Maria-Elena Georgescu a fost director general adjunct, după care a fost numită director general, notează News.ro.

Ea câştigă circa 8.300 de lei pe lună (1.850 de euro) şi deţine doar un autoturism Opel, fără alte bunuri, potrivit datelor MFP.

Premierul Dacian Cioloş a semnat vineri decizia de numire în funcţia de secretar de stat, la propunerea înaintată pe 28 iunie de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, fiind publicată deja în Monitorul Oficial.

De ce e nevoie de funcţia ei

MFP a anunţat în luna mai că vrea un secretar de stat care să se ocupe de afaceri europene, în contextul în care România va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2019.

„În 2019, România va deţine pentru şase luni preşedinţia Uniunii Europene, este un efort pe care va trebui să-l facă de a coordona toate procesele care au loc la acest nivel. De aceea, ne-am gândit ca de pe acum să începem să pregătim personalul care să facă faţă acestei provocări în 2019“, afirma Dragu la finele lunii mai.

Ministerul a mai arătat că necesitatea existenţei acestui post este justificată de multitudinea activităţilor şi complexitatea problematicii la care trebuie să răspundă orice stat membru care preia preşedinţia semestrială a Consiliului.

Ministrul a precizat la acel moment că se gândeşte la o persoană din interiorul MFP, care are deja cunoştinţele necesare pentru a prelua funcţia şi cu un background tehnic extrem de important.

Pentru noul secretar de stat se va înfiinţa şi cabinetul demnitarului.

Cum a ajuns pe post

Maria-Elena Georgescu a fost numită în toamna anului 2010 în funcţia de director general adjunct al Direcţiei generale pregătire ECOFIN şi asistenţă comunitară, care coordonează activitatea privind afacerile europene la nivelul Finanţelor, fiind Unitate Naţională de Coordonare (UNC) pentru programarea şi gestionarea asistenţei financiare elveţiene destinate României.

Printre altele, direcţia contribuie la pregătirea reuniunilor Consiliului ECOFIN, reuniunea miniştrilor de finanţe ai statelor membre UE, şi pregăteşte mandatul MFP pentru reuniunile Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER). Are numeroase atribuţii legate de relaţia cu Comisia Europeană, de transpunerea legislaţiei comunitare şi participă la reuniunile săptămânale ale Comitetului de coordonare a afacerilor europene organizate de Ministerul Afacerilor Externe.

În februarie anul acesta, Georgescu a fost promovată director general al aceleiaşi direcţii, poziţie pe care a ocupat-o până la numirea în funcţia de secretar de stat.

Averea: un Opel luat pe credit

Potrivit ultimei declaraţii de avere, care datează din 16 mai, ea deţine doar un autoturism marca Opel, pe care l-a achiziţionat în anul 2007.

Din declaraţiile anterioare reiese că maşina a cumpărat-o printr-un credit în valoare de 11.800 contractat de la Volksbank, scadent în anul 2012. Împrumutul a fost rambursat la timp, întrucât nu mai apare în declaraţia de avere din 2013.

Secretarul de stat nu are apartamente, case ori terenuri, nici obiecte de artă, bijuterii sau conturi în bănci care să depăşească 5.000 de euro.

În schimb, Georgescu deţine un card de credit deschis la CEC Bank în anul 2010, probabil după ce a fost numită şef adjunct al direcţiei, valoarea soldului la 1 octombrie 2010 fiind de 28.500 de lei.

În prezent, soldul disponibil pe cardul de credit se situează la 40.000 de lei.

Salariul, de la 6.200 la 8.300 de lei

Dacă în toamna anului 2010, salariul său anual declarat era de 74.711 lei pentru poziţia de director adjunct, câştigând în medie circa 6.200 de lei pe lună, acesta a urcat la 88.847 lei în declaraţia din mai 2013 (7.400 lei pe lună) şi la 97.758 lei în mai anul trecut (circa 8.100 lei lunar).

Pentru funcţia de director general, câştigul Elenei Georgescu a crescut cu doar 136 de lei pe lună (1,67%), la aproape 8.300 de lei, cu un venit anual de 99.392 de lei (circa 1.850 de euro).

Secretarul de stat nu a apărut în nicio declaraţie de interese din 2010 până în prezent cu vreo funcţie în consilii de administraţie sau de supraveghere ale unor companii deţinute de stat.

De asemenea, nu este asociat sau acţionar al vreunei firme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite