Cheltuielile statului cu dobânzile au ajuns la 1% din PIB, cât deficitul bugetar
0Statul a plătit 6,3 miliarde de lei în primele şase luni pentru a acoperi împrumuturile atrase în trecutul apropiat, sumă echivalentă cu decalajul dintre veniturile şi cheltuielile bugetare din aceeaşi perioadă.
În anii crizei, dar mai ales după aceea, statul a devenit principalul client al băncilor, împrumutându-se cu o frecvenţă nemaiîntâlnită - peste un miliard de lei pe lună. Dacă atunci consecinţele erau resimţite de firme, acum efectele se văd şi în bugetul de stat.
În 2013 ne-au ajuns din urmă scadenţele acelor împrumuturi şi iată că în primele şase luni din acest an Guvernul a cheltuit numai cu dobânzile bancare 6,32 miliarde de lei, potrivit datelor privind execuţia bugetară anunţate de Ministerul Finanţelor. Suma este echivalentă cu 1% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2013 şi, atenţie, cu întregul deficit bugetar din primul semestru.
Dobânzile, mai mari decât impozitele pe profit
Un calcul simplu arată că am plătit doar pentru dobânzile acumulate prin împrumuturile din ultimii ani mai mult de un miliard de lei pe lună sau aproape 35 de milioane de lei pe zi, în cele 182 de zile ale perioadei ianuarie-iunie.
Pentru comparaţie, totalul impozitelor pe profit plătite de către firme în primul semestru a fost mai mic decât cheltuielile cu dobânzile, respectiv de numai 5,4 miliarde de lei.
Încotro ne îndreptăm? Datele anunţate de Banca Naţională a României arată că soldul creditului guvernamental a crescut în iunie 2013 faţă de luna anterioară cu 4,5% şi a scăzut faţă de aceeaşi lună din 2012 cu 7,4%, ajungând la 74,6 miliarde de lei. Asta ar putea să însemne că în viitorul apropiat vom avea cheltuieli ceva mai mici cu dobânzile, dar până atunci trebuie să treacă scadenţele sosite în contul împrumuturilor din trecut.
Accize mai mari, încasări mai bune
În perioada analizată, încasările din TVA au urcat cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.
De asemenea, încasările din accize au crescut (+4,2%) ca urmare a majorării accizei la motorină, dar mai ales a cursului de schimb luat în calcul la plata acestor taxe. Dacă acest curs a fost de 4,3001 lei/euro pentru 2012, cel pentru 2013 este de 4,5223 lei/euro, în creştere cu 5%.