Centrul Apei Grele va produce gaze industriale şi alte produse chimice anorganice de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste activităţi sunt suplimentare celor de preluare, depozitare şi gestionare a apei grele care va fi preluată de la Romag – Prod, societate aflată în faliment. Principalul obiect de activitate este însă menţinerea calităţii celor peste 1.100 tone se necesare primei umpleri a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în valoare de 5,85 milioane lei.

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Centrului Naţional de Management al Apei Grele şi a unor măsuri necesare pentru asigurarea securităţii obiectivului.

Potrivit acestuia, activitatea principală a Centrului este de depozitare şi derularea activităţilor de testări şi analize tehnice, cele secundare fiind de fabricare a gazelor industriale, fabricarea altor produse chimice anorganice de bază şi producţia de rezervoare, cisterne şi containere metalice.

Apa grea, componentă pentru producerea muniţiei nucleare

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Energiei explică faptul că activitatea de management  a apei grele are caracter strategic având în vedere că „vizează un produs cu dublă utilizare nucleară (agent moderator pentru reacţia nucleară din reactoarele de producere a energiei electrice şi componentă pentru producerea muniţiei nucleare)”.

Cantitatea de 1.100 tone se va folosi pentru prima umplere a reactoarelor de la viitoarele unităţi 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, în cadrul unei entităţi la al cărei capital social Statul român va aporta această cantitate. Valoarea cantităţii de apă grea aflată în custodia RAAN achiziţionată la rezerva de stat este de cca 5.854 mii lei, sumă asigurată integral de la bugetul de stat.

Centrul va face periodic analize fizico-chimice a apei grele

CNMAG are ca obiect principal de activitate menţinerea calităţii apei grele preluate în depozit şi/sau administrare, conform cerinţelor pentru parametrii de calitate prevăzuţi în prescripţiile tehnice aferente acestui produs. 

Printre principalele atribuţii ale Centrului se numără păstrarea  inventarului de apă grea, asigurarea măsurilor tehnologice şi de protecţie pentru menţinerea integrităţii acestuia; preluarea de la RAAN a arhivei tehnice, inclusiv a documentaţiile clasificate, privind instalaţiile, fluxurile tehnologice, prescripţiile tehnice legate de producerea, depozitarea şi menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale apei grele.

Centrul se va ocupa şi de obţinerea şi menţinerea tuturor avizelor, aprobărilor, autorizaţiilor necesare pentru derularea activităţilor legate de managementul apei grele, conform prevederilor legale în vigoare; de efectuarea periodică de analize fizico-chimice specifice apei grele pentru stabilirea gradului de depreciere în timp; dar şi de adaptarea instalaţiilor tehnologice la noile cerinţe şi optimizarea funţionării acestora.

Dacă se depreciază calitatea apei grele, Centrul trebuie să o refacă

Alte atribuţii importante ale Centrului sunt procesarea apei grele pentru refacerea parametrilor fizico-chimici, cu excepţia concentraţiei izotopice, la parametrii prevăzuţi în prescripţiile tehnice aferente acestui produs; reconcentrarea apei grele în deuteriu, până la parametrii specifici de uz nuclear, prevăzuţi în prescripţiile tehnice aferente acestui produs; producerea de compuşi chimici asociaţi operaţiunilor de management a apei grele, în condiţiile legii; ezvoltarea de tehnologii necesare pentru păstrarea pe durate lungi de timp a apei grele şi a altor produse izotopice asociate, în vederea asigurării suportului necesar energeticii nucleare, sau a altor domenii de interes; ealizarea de investiţii în tehnologii noi şi licenţe, pentru modernizarea capacităţilor existente, precum şi pentru obiectivele noi.

Centrul Naţional de Management al Apei Grele are sediul în satul Răscoleşti, comuna Izvorul Bârzii, Calea Tg. Jiului, Km. 7, jud. Mehedinti, în imobilul aflat în proprietatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin şi va prelua activitatea de management al apei grele de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu-Severin.

Activitatea Centrului este finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei.

„Centrul va prelua, cu acordul creditorilor, şi cantităţile de apă grea aflate în proprietatea de la Regia Autonome pentru Activităţi Nucleare – (denumită în continuare RAAN), inclusiv cele destinate corecţiei sau înlocuirii neconformităţilor”, se arată în documentul citat.

RAAN a intrat în faliment în ianuarie   

Tribunalul Mehedinţi s-a pronunţat favorabil, în luna ianuarie a acestui an, asupra falimentului Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Potrivit datelor raportate Ministerului Finanţelor Publice, în 2016, RAAN avea datorii totale de 1.249.948.159 lei, la o cifră de afaceri de numai 186.408.008 lei. 

Veniturile sale totale în anul ce a trecut s-au ridicat la puţin peste 206 milioane lei, în timp ce cheltuielile totale au însumat aproape 375 milioane lei, ceea ce a dus la o pierdere de 168,3 milioane lei. În 2015, Regia a avut 1.867 salariaţi, cu 560 angajaţi mai puţin decât în anul precedent. Nici în 2014, RAAN nu a stat prea bine, deşi datoriile sale totale erau ceva mai mici decât în 2015, respectiv de 1.171.362.685 lei, iar cifra de afaceri însuma 226 milioane lei - cu 20 milioane lei mai mult decât în 2015. În 2014, veniturile sale totale se ridicaseră la 351 milioane lei, cu 24 milioane lei mai puţin decât în 2015, în timp ce cheltuielile totale au fost de 437,3 milioane lei, cu 62 milioane lei mai mult decât în 2015, pierderea înregistrată fiind de 86 milioane lei, mai mult decât jumătate faţă de cea înregistrată în 2015.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite