Ce este „cloud-ul guvernamental”, proiectul de 500 de milioane de euro prevăzut în PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede, printre altele, migrarea către un cloud guvernamental a sumei de 500 milioane euro din cele aproape 30 de miliarde de euro prevăzute în document.

„Pentru prima oară, în România anului 2026, toate instituţiile publice vor fi legate într-un cloud Guvernamental, 30.000 de funcţionari publici vor avea competenţe digitale şi 65 de instituţii au securitate cibernetică sporită. O Românie în care din bani europeni finanţăm cartea de identitate electronică pentru 8,5 milioane de oameni”, declara recent ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

 Potrivit PNRR, cloud-ul guvernamental presupune:

- legarea tuturor ministerelor şi a agenţiilor guvernamentale într-o singură reţea şi o singură bază de date interoperabilă 

- 8,5 milioane cetăţeni care vor avea cartea de identitate electronică  

- 30.000 de funcţionari publici instruiţi digital 

- 100.000 persoane beneficiare de training pentru competenţe digitale în cadrul bibliotecilor, transformate în hub-uri de învăţare  

- 65 Structuri sprijinite în domeniul securităţii cibernetice

 - Digitalizarea a 200 de unităţi sanitare publice 

-Acoperirea cu servicii de acces la internet de mare viteză, la punct fix a aproximativ 790 de localităţi rurale (sate) în care, conform datelor ANCOM, piaţa nu poate livra astfel de servicii prin forţe proprii

Cloud-ul guvernamental este o infrastructură digitală coerentă şi integrată la nivelul administraţiei publice din România care să ofere servicii digitale de înaltă calitate atât cetăţenilor, cât şi companiilor.

„Prin realizarea acestui obiectiv sunt create condiţiile pentru adoptarea tehnologiilor digitale în toate sectoarele şi domeniile de activitate ale instituţiilor statului şi pentru creşterea numărului de cetăţeni şi companii  care vor putea beneficia şi fructifica oportunităţile oferite de digitalizare. Implementarea pe scară largă a soluţiilor digitale va contribui, la creşterea gradului de transparentizare a activităţii autorităţilor statului şi la reducerea barierelor birocratice, contribuind, de asemenea, la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, se menţionează în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„La digitalizare cea mai mare investiţie este realizarea acestui cloud guvernamental. Toate instituţiile centrale vor fi legate într-un singur sistem informatic. Nu vom mai căra hârtii de colo, colo, noi, cetăţenii. Şi avem o investiţie importantă prin care vom finanţa achiziţia de cărţi electronice care au şi semnătura digitală inclusă de către opt milioane de români", a mai afirmat ministrul Investiţiilor.

Bugetul total alocat României pentru PNRR se ridică la 29,2 miliarde euro. România a depus oficial, luni, Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare la Bruxelles şi urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite