Cheltuielile bugetare au crescut mai mult decât veniturile, astfel că deficitul fiscal a urcat la 1,2% din PIB în primele opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetar a urcat în august cu aproape două miliarde de lei, la 7,92 miliarde de lei, reprezentând 1,27% din PIB, pe fondul unei performanţe modeste a veniturilor şi a unor cheltuieli în creştere cu salariile şi bunuri şi servicii, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Principalele venituri au avut o evoluţie modestă, dinamica încasărilor fiind slabă atât la TVA şi accize, cât şi la impozitul pe profit, unde s-a consemnat chiar o scădere.

ÎNCASĂRI

Încasările din TVA au totalizat 33 miliarde lei, cu 3,7% mai mari nominal faţă de primele opt luni ale anului trecut, în timp ce accizele au adus la buget 13,8 miliarde lei, cu 1,5% mai mult decât în perioada de referinţă. Având în vedere creşterea economică din primul trimestru, de 1,8%, rezultă că veniturile din TVA şi accize au scăzut în termeni reali.

De altfel, scăderea rezultă şi din ponderile veniturilor în PIB, care au coborât de la 4,7% la 4,6% la TVA şi de la 2% la 1,9% la accize.

Datele MFP indică o scădere cu 0,3 puncte procentuale a veniturilor totale în PIB după primele opt luni, de la 18,8% în august 2012 la 18,5% din PIB (131,1 miliarde lei).

CHELTUIELI

Concomitent s-a înregistrat însă şi o comprimare a cheltuielilor cu 0,5 puncte procentuale din PIB, rezultatã în principal din sumele destinate investiţiilor.

Cheltuielile de capital, principala componentă a investiţiilor, au scăzut cu 10%, de la 10,8 miliarde lei la 9,7 miliarde lei, respectiv 1,6% din PIB. Pe de altă parte, MFP notează că totalul cheltuielilor de investiţii, care includ şi sumele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,3 miliarde lei (2,8% din PIB).

Potrivit scrisorii de intenţie, Guvernul s-a angajat să ia măsuri pentru a se încadra în deficitul convenit cu FMI pentru acest an, de 14,7 milliarde lei, dacă veniturile nu-şi revin, după ce performanţa slabă pe primele opt luni a determinat autorităţile să ceară suplimentarea cu 1 miliard de lei a ţintei de deficit la septembrie.

Rămâne puţin spaţiu pentru cheltuielile de sfârşit de an

Noua ţintă de deficit la septembrie echivalează cu 1,46% din PIB, ceea ce înseamnă că în ultimul trimestru, când istoric se realizează cele mai mari cheltuieli bugetare, va exista un spaţiu pentru deficit de sub 1% din PIB.

Datele pe august şi noile ţinte asumate în relaţia cu FMI arată că Executivul intenţionează să restricţioneze puternic cheltuielile în septembrie, în lipsa unor venituri în creştere, întrucât deficitul lunar va coborî de la 1,9 miliarde lei la mai puţin de 1,2 miliarde lei.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite