Soluţie pentru clienţii Bank of Cyprus: depozitele sucursalei au fost transferate către Marfin Bank România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucursala din România a Bank of Cyprus şi-a reluat activitatea de vineri, însă numai la unitatea de pe Calea Dorobanţi din Bucureşti
Sucursala din România a Bank of Cyprus şi-a reluat activitatea de vineri, însă numai la unitatea de pe Calea Dorobanţi din Bucureşti

Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane de euro şi active brute (credite şi lichidităţi) de 82 de milioane de euro. După mai bine de trei săptămâni în care sucursala Bank of Cyprus din România a fost închisă, aceasta şi-a reluat vineri activitatea.

„Ne face plăcere să anunţăm faptul că Marfin Bank România a finalizat preluarea depozitelor şi a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, sucursala din Romania. În cei 15 ani de prezenţă pe piaţa din România, Marfin Bank şi-a construit o poziţie solidă, oferind excelenţă în servicii şi produse bancare cu valoare adaugată. Ne asumăm angajamentul de a oferi noilor noştri clienţi aceleaşi servicii de calitate şi de a construi parteneriate de lungă durată cu aceştia. Foştii clienţi ai Bank of Cyprus vor putea beneficia de serviciile noastre începand de luni, 29 aprilie. Totodată, Marfin Bank România îşi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro“, a declarat Doros Ktorides, directorul general Marfin Bank Romania.

Comunicatul precizează că Marfin Bank este entitate juridică română, ce activează în deplina acord cu legile din România, precum şi cu reglementările Băncii Naţionale a Romaniei.

„Transferul a fost monitorizat şi agreat de către Banca Naţională a României“, se mai arată în comunicat.

De asemenea, Bank of Cyprus a anunţat că sucursala din România şi-a reluat activitatea începând de vineri şi va deservi clienţii ale căror contracte nu au fost transferate la Marfin Bank. Momentan se vor derula operaţiuni prin sucursala Dorobanţi, din Calea Dorobanţilor 187B, sector 1, Bucureşti.

Totuşi, agenţiile şi punctele de lucru ale sucursalei Bank of Cyprus vor rămâne închise, iar toţi clienţii persoane fizice şi o parte din clienţii persoane juridice ce aparţineau de aceste unităţi vor fi deserviţi de Marfin Bank (Romania).

„Contractele care nu au fost transferate vor continua să fie administrate în mod normal, în conformitate cu prevederile contractuale existente. În situaţiile în care nu au fost efectuate plăţi din cauza suspendării activităţii sucursalei România în perioada 1 - 25 aprilie 2013, nu se vor lua în considerare eventualele restanţe ce ar fi rezultat din relaţiile contractuale client - Sucursala România“, se arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri de până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul înalt al solvabilităţii băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară.

Oficialul BNR a explicat, potrivit Mediafax, că deşi tranzacţia a fost finalizată, deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajaţii Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienţilor.

Cinteză a arătat că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depunerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.

Banca Centrală a Ciprului a decis astăzi suspendarea pentru încă 24 de ore a activităţii sucursalei din România a Bank of Cyprus. Sucursala ar fi trebuit să se deschidă în această dimineaţă, după mai bine de trei săptămâni în care clienţii au avut acces la banii din conturi doar prin intermediul bancomatelor.

"Suspendarea este necesară pentru finalizarea tranzacţiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus în România, o operaţiune complexă ce necesită o analiză mai aprofiundată atât din partea autorităţilor din Cipru, cât şi din România", au afirmat surse bancare, citate de Mediafax.

Suspendarea activităţii sucursalei Bank of Cyprus din România a fost prelungită marţi de Banca Centrală a Ciprului cu încă două zile, marţi şi miercuri, după trei săptămâni în care activitatea a fost întreruptă pentru a găsi o soluţie de transfer a depozitelor sub jurisdicţie românească.

"Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC), în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) cu încă două zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Naţională a României a primit o notificare în acest sens", se arată într-o notă publicată pe pagina de web a băncii.

În cele două zile menţionate, clienţii au putut folosi în continuare reţelele de bancomate, iar pentru necesităţi deposebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei BoC din România.

Activitatea Bank of Cyprus România a fost oprită iniţial pentru o săptămână, începând cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o soluţie de vânzare a sucursalei. 

Banca centrală a Ciprului a decis să prelungească cu două săptămâni perioada de inactivitate, până pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca.

Banca centrală a Ciprului a respins însă miercurea trecută ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la 90 de milioane de euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite. De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane de euro.

Aproximativ jumătate din celelalte credite înregistrate în bilanţul sucursalei locale îl reprezintă finanţări de proiecte imobiliare medii sau mari. Creditele menţinute în bilanţul Bank of Cyprus vor fi volirificate de banca din Cipru sau gestionate până la scadenţă.

Marfin Bank a încheiat anul trecut cu un bilanţ de 2,6 miliarde lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienţi totalizau sub un miliarde de lei. Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi.

Dacă transferul depozitelor va fi realizat, Marfin va prelua şi o parte din salariaţii Bank of Cyprus. Rata solvabilităţii Marfin Bank se plasa la peste 12%.

  

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care satele zonei euro şi FMI vor împrumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite