ASF va lua la puricat activele asigurătorilor. Negriţoiu: „Sunt societăţi care joacă un joc piramidal al lichidităţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţele RCA s-ar putea scumpi deoarece unele companii joacă foarte agresiv şi afectează şi societăţile prudente, deoarece tot sectorul asigurărilor este pe pierderi, costurile fiind mai mari decât veniturile
Poliţele RCA s-ar putea scumpi deoarece unele companii joacă foarte agresiv şi afectează şi societăţile prudente, deoarece tot sectorul asigurărilor este pe pierderi, costurile fiind mai mari decât veniturile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va iniţia, în ultimul trimestru al anului, un audit general al majorităţii activelor asigurătorilor, în condiţiile în care sunt societăţi care au rezerve tehnice constituite necorespunzător, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei.

„Societăţile ar trebui să se uite la piaţă şi să se comporte responsabil. Mai sunt societăţi care practică preţuri de dumping, care nu au rezerve tehnice constituite corespunzător şi noi continuăm activităţile de analiză individuală şi probabil îi vom vizita şi pe alţii, aşa cum am făcut-o la Astra, Carpatica Asig şi Euroins. ASF intenţionează să treacă printr-o revizie completă şi să lansăm un audit general al majorităţii activelor societăţilor în ultimul trimestru al acestui an“, a afirmat Negriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că piaţa asigurărilor nu este sustenabilă şi suferă din lipsă de capitalizare, din cauza subdimensionării veniturilor şi costurilor foarte mari de funcţionare ale societăţilor de profil.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi

„Avem investitori mari care se uită cu interes la această piaţă şi datoria ASF este s-o facă atractivă“, a spus şeful instituţiei.

Negriţoiu a mai spus că problema structurală a pieţei o reprezintă costurile de distribuţie şi vânzare, directe şi indirecte, care sunt foarte mari.

„40% dintre aceste costuri, care merg către distribuţie şi vânzare, este mult prea mult. Astfel, industria asigurărilor, pe ansamblu, are mai mari costuri decât venituri, este peste 110%. Pe total, industria are pierderi, care au fost compensate în mare măsură cu infuziile de capital, dar situaţia nu poate merge la infinit. Industria trebuie să redevină rentabilă, ea trebuie să practice metode de vânzare loiale, decente, fundamentate şi să se uite foarte serios la costuri“, a afirmat Negriţoiu.

El a adăugat că piaţa locală a asigurărilor nu poate să suporte aceste costuri.

„Nu este normal ca discount-urile, deşănţate de altfel, să ajungă la jumătate din prima medie pe RCA, nu este normal ce se întâmplă, nu este o practică comercială sănătoasă, nu este o afacere care să reziste în timp. Există jucători buni pe piaţa RCA care nu pot rezista la agresivitatea practicată de alţi jucători în acest domeniu“, a spus preşedintele ASF.

Segmentul poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă 25% din piaţa asigurărilor generale şi de viaţă, care se ridică la puţin peste 8 miliarde de lei.

„Jocuri piramidale“

„Sunt societăţi în piaţa RCA care practică jocuri piramidale în privinţa lichidităţii, care supravieţuiesc de la o zi la alta cu nişte prime care le acoperă, eventual, nişte nevoi temporare, dar care sunt insuficiente. Noi nu putem avea clienţi satisfăcuţi, mulţumiţi în privinţa achitării daunelor la acest nivel al preţurilor RCA“, a mai spus Negriţoiu.

Potrivit preşedintelui ASF, instituţia va efectua controale la societăţile care practică asigurări RCA, pentru a verifica modul de constituire a rezervele tehnice de daune.

„De asemenea, ne gândim să intervenim, eventual, direct pe nivelul costurilor, respectiv la comisioane, la nişte nivele de referinţă în domeniul comisioanelor în cotaţia primelor RCA“, a spus preşedintele ASF.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/asigurari-1" target="_blank">View the story "asigurari" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite