Parlamentul a votat formula restrânsă a conducerii ASF. Mandatele sunt pe o perioadă de 5 ani, începând de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Parlamentului a votat astăzi formula restrânsă a Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu 11 membri, din 17 cât erau iniţial. Mandatele se întind pe o perioadă de 5 ani, începând de astăzi.

UPDATE 14.25 Noul Consiliu al ASF este format din:

Membri executivi:

Dan Radu Ruşanu - preşedinte 

Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte

Tudor Daniel George - vicepreşedinte

Mircea Ursache - vicepreşedinte

Ion Giurescu - vicepreşedinte

Membri neexecutivi: 

Marian Sârbu 

Biro Albin 

Marian Mârzac 

Corneliu Moldoveanu 

Gheorghe Marcu 

Dorina Teodora Mihăilescu


UPDATE 14.16 Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat, marţi, că PDL va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu hotărârea Parlamentului privind noii membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Ne-am retras de la acest vot şi vom ataca la Curtea Constituţională tot ce va ieşi pe această situaţie. Ceea ce s-a întâmplat la Autoritatea de Supraveghere Fiscală este exemplul tipic de folosire a legii pentru a impune o clientelă politică proprie", a declarat Rădulescu.

Reprezentanţii PDL sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi ASF este subordonată Parlamentului, pentru conducerea acestei instituţii au fost propuse 10 persoane de către USL şi una de către UDMR, în timp ce PDL nu are niciun reprezentant.


UPDATE 13.24 Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor votează, la ora transmiterii acestei ştiri, cei 11 membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi PPDD s-au retras din sală.

Votul este secret, cu buletine de vot.

Contestaţia PC referitoare la persoana lui Biro Albin a fost considerată de către preşedintele Comisiei Economice din Cameră, Florin Tudose, cel care a prezentat raportul plenului, ca fiind neîntemeiată, el precizând că Biro Albin a respectat procedura de depunere a declaraţiei privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi compatibilitate prevăzute de lege.

De asemenea, nu s-a dat curs nici solicitării liderului grupului PC din Cameră, Bogdan Ciucă, de a se elabora buletine de vot care să includă toţi candidaţii propuşi, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, precizând că o astfel de menţiune ar fi opozabilă doar membrilor Guvernului, conform deciziei CC.


PDL a depus o contestaţia la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, privind candidatura lui Mircea Ursache, propus de PSD, pentru postul de vicepreşedinte ASF, urmând ca plenul reunit să decidă asupra acestei sesizări, precum şi a celei formulate de PC.

În contestaţie, PDL invocă faptul că Ursache nu îndeplineşte condiţiile pentru postul de la ASF, decât prin asimilare, nu are vechimea necesară şi nici nu a fost prezent la audierile din comisiile parlamentare.

PDL a anunţat totodată că se va retrage din plenul reunit la votul asupra conducerii ASF.

Şi PC a contestat candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, conservatorii depunând în acest sens o adresă la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Birourile permanente, reunite marţi dimineaţă în şedinţă, nu au luat nicio decizie asupra acestor contestaţii, urmând ca plenul reunit al Parlamentului, care urmează să se întrunească în scurt timp, să hotărască.

Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe şi Economice din Senat şi din Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, luni, 11 membri ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), şase dintre vechii membri primind aviz negativ.

Plenul comun al Parlamentului urmează să se pronunţe asupra următoarei componenţe a ASF: Dan Radu Ruşanu - preşedinte, Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George - vicepreşedinte, Mircea Ursache - vicepreşedinte, Ion Giurescu - vicepreşedinte.

Plenul urma să se pronunţe şi în legătură cu membrii ASF Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi cei şase membri au fost avizaţi cu unanimitate de voturi.

Comisiile au dat aviz negativ pentru Nina Puiu, Kralik Larand-Istvan, Gheoghe Cornel Coca Constantinescu, Alexe Gavrilă, Iulian Popescu Moscu şi Silviu Cerna.

Biro Albin, fost membru în CA la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, a fost menţionat de către premierul Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, ca fiind pe lista celor trei persoane "cu obrazul gros" care au şi încasat deja sume compensatorii de 230.000 euro net.

"O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Am în faţă cifrele, văd că deja s-au acordat pentru trei foşti membri, câte 230.000 de euro net, pentru Dan Constantinescu, Biro Albin, Daniela Popa. Înţeleg că au făcut şi alţii asemenea cereri şi cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România", a spus atunci Ponta.

Dan Radu Ruşanu a declarat că cele şase persoane care au primit aviz negativ nu vor primi salarii compensatorii.

"Cei şase care nu mai fac parte din comisie nu vor primi salarii compensatorii. Pe noul Regulament de organizare şi funcţionane nu mai sunt prevăzute salariile compensatorii. Chiar dacă se aplică Ordonanţa, salarii compensatorii nu mai există", a spus Ruşanu.

ASF a fost înfiinţată prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Potrivit unei ordonanţe aprobate recent de Guvern, ASF va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite