Anca Dragu laudă România la Viena: „Mulţi miniştri de Finanţe ne invidiază. Vedem o creştere economică de 4,1% în acest an“
0Ministrul român de Finanţe, Anca Dragu, a vorbit în termeni elogioşi despre economia românească în cadrul conferinţei Euromoney care se desfăşoară la Viena, în faţa unei săli pline de şefi de bănci, economişti-şefi, analişti economici, oficialităţi etc.
„Cifrele macroeconomice ale României arată bine şi cred că mulţi miniştri de Finanţe din alte ţări ne invidiază pentru poziţia pe care o avem, a spus Anca Dragu în deschiderea speech-ului său, potrivit Hotnews.ro.
Creşterea economică, bazată şi pe consum, şi pe investiţii
„Vedem o creştere economică de 4,1% în acest an, peste media de creştere a UE, în linie cu estimările organismelor internaţionale. Dacă înainte, creşterea era generată de exporturi, acum discutăm de o creştere condusă de trei factori: exporturi, consum şi investiţii“, le-a mai spus Anca Dragu investitorilor.
Ea a mai amintit principalele măsuri de relaxare fiscală din noul Cod Fiscal, punând accentul pe reducerea de TVA şi pe impozitarea redusă a dividendelor, adăugând că toate măsurile au primit un răspuns favorabil din partea mediului de afaceri român.
Riscuri? Doar din cauze externe
Ministrul Finanţelor s-a declarat marţi convinsă că România se va încadra în ţinta de deficit asumată pentru 2016 (2,8% în varianta cash), precizând că veniturile bugetare au fost estimate cu foarte mare prudenţă.
„Riscurile sunt foarte reduse pentru că la capitolul venituri nu am luat de pildă deloc în calcul estimarea de îmbunătăţire a colectării din partea ANAF“, a explicat Anca Dragu, citată de Hotnews.ro.
Ea a mai abordat şi aspectele legate de sectorul bancar, pe care l-a catalogat că fiind „bine capitalizat şi solid“, exprimându-şi speranţa că în 2016 băncile româneşti ar putea fi pe profit.
Cu privire la riscurile unei posibile încetiniri a creşterii economice, Dragu a spus că acestea ar putea proveni din motive externe.
„Dacă UE îşi încetineşte ritmul de creştere iar cererile de export ale României scad, e posibil să impacteze şi economia României. Dar şi în această ipoteză cererea internă ar putea fi suficient de solidă pentru a prelua scăderea cererii externe“, a opinat Anca Dragu.
Evenimentul Euromoney reuneşte preşedinţi de bănci, analişti, economişti şi oficiali guvernamentali din ţările Europei Centrale şi de Est. Discuţiile abordează sectorul financiar şi includ dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendinţele din sistemele bancare ale ţărilor ECE, potenţialul de dezvoltare a pieţelor de capital şi politicile de finanţare ale guvernlor din regiune.
De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evoluţiile şi problemele fiecărei economii în parte.