Agrometeo: seceta va fi moderată sau severă în majoritatea regiunilor, dar „campania de vară se va desfăşura în condiţii bune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În majoritatea regiunilor, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, însă lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor efectua în condiţii relativ bune, reiese din prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) valabilă pentru următoarea săptămână.

Din punct de vedere agrometeorologic, până pe 12 august, în stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de umiditate, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei şi Crişanei, Maramureşului, centrul şi estul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului.

De asemenea, în cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei, nordul Olteniei, estul Maramureşului şi al Crişanei, izolat în nord-vestul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi izolat optime.

Conţinut scăzut de apă la culturile de porumb

Conţinutul de apă, în cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei şi Olteniei, local în vestul Crişanei, izolat în centrul şi sud-estul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate a solului va prezenta, în general, valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Banat şi Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Transilvania, nordul Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei şi al Moldovei.

Cum vor fi afectate plantele

Pe terenurile agricole unde există culturi de câmp şi specii pomi-viticole se menţin deficite de umiditate în sol, iar procesele vegetative vor fi întârziate.

Totodată, în cazul porumbului, se vor semnala ştiuleţi subdimensionaţi, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forţată a zahărului în fructe, subdimensionarea şi căderea prematură a rodului.

Potrivit specialiştilor, în funcţie de data semănatului, floarea-soarelui se va afla la înflorire (70-100%) şi maturitate în ceară (40-100%), precum şi maturitate deplină (10-50%), la nivelul întregii ţări, în timp ce sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), concomitent cu procesul de acumulare a zahărului în rădăcină, iar la cartof se va consemna creşterea tuberculilor şi uscarea prematură a vrejilor, precum şi maturitatea tehnologică şi recoltarea.

La soiurile de seminţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala creşterea rodului şi acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoase (piersic, prun) se vor extinde lucrările de recoltare.

Viţa-de-vie va parcurge creşterea boabelor, frunzelor şi lăstarilor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă va fi posibilă coacerea în „pârgă“.

Aer fierbinte, precipitaţii moderate

În ceea ce priveşte estimările meteorologice, perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Astfel, temperatura maximă a aerului se va încadra între 23 şi 36 de grade Celsius, în majoritatea zonelor agricole, iar minimele se vor situa între 8 şi 25 de grade Celsius, în aproape toată ţara, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, mai frecvente în vestul şi centrul ţării. În prima parte a intervalului, izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite