Şeful Comisiei de buget din Camera Deputaţilor: Misiunea FMI recunoaşte necesitatea relaxării fiscale, dar vrea măsuri de compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI, a purtat astăzi discuţii cu parlamentarii din Comisia de buget-finanţe
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI, a purtat astăzi discuţii cu parlamentarii din Comisia de buget-finanţe

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) recunosc necesitatea relaxării fiscale, dar vor garanţii pe măsurile de compensare a eventualelor diminuări de venituri din aplicarea măsurilor fiscale, a declarat Viorel Ştefan (PSD), preşedintele Comisiei de buget- finanţe din Camera Deputaţilor, în urma întâlnirii cu delegaţia instituţiilor financiare internaţionale.

„Reprezentanţii instituţiilor internaţionale au luat notă de intenţia guvernul de a face şi o relaxare consistentă a fiscalităţii din România, recunosc necesitatea, nevoia în România de o asemnea relaxare. De unde vine îngrijoarerea? Vine de la dorinţa domniilor-lor ca, în paralel cu măsurile de relaxare fiscală, să se implementeze şi măsuri de compensare a eventualelor diminuări de venituri din aplicarea măsurilor de relaxare fiscală, măsuri de compensare care să fie sustenabile pe termen lung. De fapt, aici este singura problemă. Recunosc şi ei necesitatea relaxării fiscale, cred că este benefică economiei româneşti, dorinţei de relansare, dar vor garanţii pe măsurile compensatorii, garanţii de conservare a ţintelor de deficit bugetar asumate de către România“, a afirmat Viorel Ştefan, potrivit Mediafax.

Deputatul PSD a spus că FMI a lăsat „în iarnă“ recomandarea ca Guvernul să prezinte un proiect de relaxare fiscală şi a făcut acest lucru prin noile Coduri fiscale şi de procedură ficală, iar acesta este un „text sistematizat, mai bun, predictibil şi stabil“.

El a arătat că experţii internaţionali sunt la începutul misiunii de evaluare tehnică, precizând că aceştia vor analiza, mai întâi, impactul pe care le-au avut măsurile de reducere a TVA la produsele de panificaţie şi a CAS şi, apoi, vor fi evaluate intenţiile de compensare în perioada următoare, pe scenariul în care actualul proiect de Cod va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

„Suntem la începutul acestui demers, evaluările tehnice încă nu au avut loc. Dacă altă dată ne întâlneam cu reprezentanţii FMI, BM şi CE la sfârşitul misiunii, de această dată ne-am întâlnit la începutul misiunii. Deci, ei nu au avut concluzii pe evaluările tehnice încă, aceastea abia încep şi ele vor fi direcţionate spre acest scop: măsurarea măsurilor compensatorii şi evaluarea lor dacă sunt suficient de consistente şi sustenabile, astfel încât să compenseze eventualele diminuări de venituri consecinţă a măsurilor de relaxare fiscal“, a explicat preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

El a mai spus că nu există nicio temere din partea reprezentanţilor internaţionali, ci există intenţia de evaluare a noii situaţii care se va crea prin adoptarea unor măsuri de relaxare fiscală.

„Nu există temeri, este o misiune tehnică care nu funcţionează pe temeri, pe sentimente“, a mai spus Ştefan.

Pe de altă parte, deputatul PNL Andreea Paul a declarat, după întălnirea cu reprezentanţii FMI, CE şi BM, că aceştia şi-au exprimat o îngrijorare faţă de promisiunile de relaxare fiscală făcute de premierul Victor Ponta în Codul Fiscal.

„Au o îngrijorare mare vizavis de promisiunile de relaxare fiscală cuprinse în Codul Fiscal pe care îl propune Guvernul Ponta. Au remarcat două probleme mari. Decuplajul real între veniturile şi cheltuielile publice care nu sunt conforme cu promisiunile de relaxare fiscală anunţate public şi cheltuirea ineficientă, foarte gravă a banului public“, a spus Andreea Paul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite