Încasările ANAF la bugetul de stat au crescut cu 6% în primul trimestru, însă veniturile din TVA au scăzut cu 1,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încasările din TVA au fost în primul trimestru de 14,3 miliarde de lei, cu 1,7% mai mici faţă perioada similară a anului trecut
Încasările din TVA au fost în primul trimestru de 14,3 miliarde de lei, cu 1,7% mai mici faţă perioada similară a anului trecut

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat în primul trimestru al acestui an 49,8 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, cu 6% peste nivelul nivelul înregistrat în primele trei luni din 2015 şi cu 7% peste programul prevăzut, însă veniturile din TVA au scăzut cu 1,7%, iar contribuţii sociale au fost sub aşteptări.

La impozitul pe profit s-au încasat 3,94 milioane de lei, cu 26% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Au crescut şi încasările din accize, inclusiv taxa pe viciu, cu 8%, până la 6,2 miliarde de lei. Încasările la buget din impozitul pe venit au însumat 6,6 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 3% faţă de perioada similară a anului trecut, deşi salariile au avansat, în perioada februarie 2015-februarie 2016, cu aproape 13%.

În schimb, încasările din taxa pe valoarea adăugată au fost de 14,3 miliarde de lei, cu 1,7% mai mici faţă perioada similară a anului trecut. ANAF explică, într-un comunicat, scăderea prin reducerea cotei de TVA la 9% pentru alimente şi servicii de restaurant începând cu 1 iunie 2015 şi a cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la începutul acestui an.

De asemenea, Fiscul a anunţat încasări slabe şi la contribuţiile la sănătate, inclusiv încasările din taxa clawback. „La bugetul Fondului naţional unic pentru asigurãri de sãnãtate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, în creştere cu 4% faţã de perioada similarã a anului 2015, însã cu 2% mai puţin decât programul stabilit“, se arată în comunicatul ANAF.

La bugetul pensiilor publice, încasările au însumat 8,91 miliarde de lei în primul trimestru, în creştere cu 1% faţã de trimestrul I 2015, dar cu 7% mai puţin decât programul prevãzut.

„Unul dintre factorii care au influenţat negativ aceastã situaţie îl reprezintã creşterea volumului vărsămintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinatã de creşterea cotei de contribuţie la 5,1%“, motivează ANAF. La bugetul pentru şomaj s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% peste nivelul din perioada similarã a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite