Sindicalist: Din lipsa investiţiilor, trenurile de marfă au ajuns să circule cu 17 kilometri pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR MARFA foto mediafax Alexandru Dobre

În lipsa unei infrastructuri feroviare performante şi în lipsa investiţiilor în sistemul feroviar, trenurile de marfă au ajuns să circule şi cu viteza de 17 kilometri pe oră, susţine un sindicalist, organizator al protestului organizat în faţa sediului Guvernului.

Două sindicate feroviare, FNFMCV şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, pichetat sediului Guvernului, protestând faţă de lipsa de investiţii din sectorul feroviar.

„Motivele (nemulţumirilor sindicaliştilor, n.r.) sunt mai vechi, sunt de vreo 30 de ani de zile, dar astăzi s-a umplut paharul. Sunt 4 motive mai importante: lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară, lipsa investiţiilor în material rulant, falimentarea CFR Marfă şi amânarea aplicării statutului personalului feroviar. Cu toţii ne dorim să avem o infrastructură feroviară performantă, să ne deplasăm dintr-un punct în altul în cel mai scurt timp, nu cu viteza melcului de 30-40 kilometri pe oră şi chiar 17 kilometri la marfă. Asta înseamnă că de la Bucureşti la Cluj mergi în 11-12 ore”, a afirmat Grigore Mare pentru Agerpres.

Liderul de sindicat a solicitat Guvernului să aloce sectorului feroviar bani de investiţii. „De la Guvern aşteptăm să ne dea banii, că fără bani nu putem face investiţii. Anul trecut a fost promulgată legea statutului personalului feroviar şi anul acesta trebuia să intre în vigoare, cu data de 7 martie, iar acest Guvern s-a hotărât să-i amâne aplicarea până anul viitor", a arătat Grigore Mare.

Acesta a atras atenţia şi asupra situaţiei dificile a personalului din sectorul feroviar.

"Ceferiştii au salarii derizorii, foarte mici, au probleme de sănătate, ei nu pot lucra până la 65 de ani, eu nu mă simt confortabil ştiind că la pupitru se află un angajat care are probleme de sănătate şi cu o vârstă înaintată. În sistemul feroviar personalul e foarte îmbătrânit, el trebuie întinerit, avem o lipsă acută de personal calificat, acel personal nu se califică de azi pe mâine, are nevoie de timp şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi la schimbul de generaţii”, a susţinut Grigore Mare.

Citeşte  şi:

Ceferiştii încep protestele. Ce revendicări au în afara creşterii salariilor prin aplicarea coeficienţilor de ierarhizare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite