Fonduri europene pentru o fermă de capre. De câţi bani ai nevoie la început

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii pot obţine şi fonduri europene pentru o fermă de capre
Agricultorii pot obţine şi fonduri europene pentru o fermă de capre

Cei care vor să facă o afacere în agricultură se pot gândi la un poiect de fonduri europene pentru o fermă de capre.

Crescătorii de animale spun că la început, pentru a face o fermă de capre, ai avea nevoie de aproximativ 15.000 de lei. E o afacere bună, mai ales că profitul ar veni destul de repede.

O capră costă în acest moment în jur de 300 de lei. Dacă vrei să obţii fonduri europene pentru o fermă de capre mică ar trebui să te gândeşti la aproximativ 30 de capete. Astfel, pentru început, doar în capre, ar trebui să investeşti în jur de 9.000 de lei. 

De asemenea, atunci când faci proiectul de fonduri europene pentru o fermă de capre trebuie să te gândeşti şi la păşune. Pentru o suprafaţă de aproximativ 2 hectare ar trebui o investiţie în jurul a 6.000 de lei. 

Crescătorii de animale spun că cele 30 de capre vor da în jur de 8.500 de litri de lapte, din care care s-ar obţine în jur de 1.400 de kilograme de brânză şi pe care aţi putea să o vindeţi cu aproximativ 15 lei kilogramul. Chiar din primul an ajungeţi la aproximativ 21.000 de lei, ceea ce ar însemna că acoperiţi investiţia şi aveţi şi profit pe care îl puteţi reinvesti să creşteţi ferma. 

Însă trebuie precizat şi faptul că în primul an, pentru a obţine un profit maxim, ar fi foarte bine să vă ocupaţi personal de fermă. Altfel, doar un cioban v-ar costa în jur de 15.000 de lei în primul an şi aţi fi în pierdere. 

Fonduri europene pentru o fermă de capre. Bani pentru tineri

Tinerii care se gândesc la un proiect de fonduri europene pentru o fermă de capre sunt avantajaţi prin Programul Naţional de Dezvoltarea Rurală, care se desfăşoară până în 2020. Tinerii fermieri pot primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.  

Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.
 

Fonduri europene. Câţi bani are de cheltuit România

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, până la sfârşitul acestei luni, PNDR urmează să primească un aviz din parte Comisiei Europene. În total, România ar urma să investească prin acest program peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde vor veni din fonduri europene.

Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei. 

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală se acordă un ajutor de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermele mici. De exemplu, pentru o fermă, cheltuielile eligibile nu trebuie să depăşească 100.000 de euro pentru investiţiile care presupun achiziţii simple, 300.000 de euro în vazul investiţiilor în utilaje şi 450.000 de euro în investiţii care acoperă întregul lanţ alimentar - producţe, procesare, comercializare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite