Directorul general adjunct al BVB, Alin Barbu, va asigura conducerea Bursei de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat miercuri că directorul general adjunct Alin Barbu este cel care reprezintă legal societatea şi va asigura conducerea BVB, ”potrivit actului constitutiv, regulamentului de organizare şi funcţionare al societăţii şi hotărârilor Consiliului Bursei”.

”Alin Barbu este director-conducător autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, exercită conducerea şi are prerogative specifice activităţii de operator de piaţă/sistem a societăţii din anul 2009”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de BVB.

Contractul de mandat al directorului general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, a expirat luni, fiind creată o situaţie juridică neobişnuită, motiv pentru care acesta a decis să nu îşi exercite mandatul, până la o decizie a Consiliului Bursei.

„Pe data de 21 august 2017 a expirat contractul de mandat al directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski. Acest fapt creează o situaţie juridică neobişnuită, având în vedere şi faptul că decizia Consiliului Bursei nr 79/1 iulie 2013 (ce a stat la baza aprobării Autorităţii de Supraveghere Financiară prin decizia nr 616/21 august 2013) nu a prevăzut un termen pentru numirea dui. Sobolewski în această calitate, iar decizia de aprobare a contractului de mandat a fost una separată, care nu a prevăzut încetarea calităţii de director general la încetarea contractului de mandat. Situaţia ar putea fi clarificată printr-o decizie a Consiliului Bursei”, arată un raport transmis luni de BVB.

Decizia privind prelungirea contractului de mandat al directorului general nu a fost luată în şedinţa Consiliului Bursei, convocată pentru acest subiect în data 18 august 2017, din lipsă de cvorum. De asemenea, nu s-a luat nicio decizie de revocare a lui Sobolewski.

Însă având în vedere necesitatea unei bune funcţionări a societăţii, delimitarea atribuţiilor între conducătorii numiţi ai societăţii şi prevederile legale în privinţa modalităţilor de încetare ale mandatelor care au ca obiect încheierea unor acte succesive în cadrul unei activităţi cu caracter de continuitate, Sobolewski ar putea să îşi continue mandatul până la o decizie de revocare luată de Consiliul Bursei.

„Condiţiile şi termenii aferenţi executării mandatului vor fi definiţi, sau o altă decizie va fi luată de către Consiliul Bursei în acest sens. Până la o astfel de decizie, Sobolewski a decis să nu îşi exercite mandatul, având în vedere situaţia juridică neobişnuită. Toate implicaţiile au fost prezentate la şedinţa Consiliului Bursei din 18 august 2017, iar raportul curent publicat în 21 august a fost aprobat de către Comitetul de Audit al BVB”, menţionează raportul.

Ludwik Sobolewski a fost numit director general al BVB la începutul lunii iulie 2013 şi a preluat conducerea executivă la aproape două luni, în urma avizării pe 21 august 2013 de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Acesta a fost totodată preşedinte şi director general al bursei de la Varşovia.

Sobolewski a condus bursa din Varşovia timp de şapte ani, în perioada 2006 – 2013, după ce anterior, între 1994 – 2006, a fost vicepreşedinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.

El a a fost demis în ianuarie 2013 de la conducerea bursei de la Varşovia, în urma acuzaţiilor că s-a aflat în conflict de interese prin susţinerea finanţării unui film în care iubita sa de atunci urma să joace rolul principal.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a realizat un profit net de 5,15 milioane lei, în primul semestru din acest an, în creştere cu 180% comparativ cu perioada similară din 2016.

Veniturile generate de BVB, reprezentând segmentul de tranzacţionare al Grupului, în semestrul I al acestui an, au fost de 12,97 milioane lei (excluzând tranzacţiile intra-grup), în creştere cu 57% faţă de semestrul I al anului 2016.

Veniturile din segmentul de post-tranzacţionare în primul semestru al anului 2017, respectiv 4,75 milioane lei, au crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2016, pe fondul creşterii activităţii de tranzacţionare a BVB, care a generat o majorare cu 22% a veniturilor din decontare locală, precum şi a creşterii cu 15% a veniturilor din admiterea şi menţinerea participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi al custozilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite