Ce companii vor alcătui Fondul Suveran de Investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30 de mari companii, unele dintre ele listate la bursă, vor face parte din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), a cărui înfiinţare întârziată a fost un factor pentru demiterea Guvernului Grindeanu, scrie profit.ro.

Engie, E.ON, Electrica, OMV Petrom, Telekom România, Loteria Română, Oil Terminal, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Societatea Naţională a Sării şi multe alte companii, dintre care 10 listate la bursă, sunt printre cele care vor alcătui Fondul, potrivit unui document obţinut de profit.ro.

Capitalul social subscris la data constituirii Fondului va fi format din aport în natură, reprezentând pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile din portofoliu, şi din aport în numerar în cuantum de 1,85 miliarde de lei, relevă actualul proiect, citat de profit.ro. Fiecare companie va fi obligată să aibă o cotă de participare în cadrul Fondului, unele dintre acestea, precum Loteria Română, urmând să contribuie cu întregul capital propriu. Veniturile Fondului vor fi asigurate atât din dividende încasate de la companiile din portofoliu şi operaţiuni cu instrumente financiare, dar şi din vânzarea de pachete de acţiuni.

Fondul va trebui să fie înfiinţat astfel încât să fie clasificat ca o companie în afara sectorului administraţiei publice de către Eurostat, pentru a nu a avea impact asupra deficitului şi datoriei guvernamentale.  

Fondul va finanţa din fonduri proprii şi atrase proiecte de investiţii în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri sau societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi.

Vina pe Grindeanu                                                                                                                          

Fondul Suveran de Investiţii a fost privit ca unul din eşecurile Guvernului Grindeanu, care a dus la demiterea acestuia. Luni, ministrul demisionar al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că proiectul Fondului a fost blocat de premierul Sorin Grindeanu. „Fondul Suveran de Investiţii este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la cabinetul prim-ministrului şi lista cu pachetele de acţiuni pentru FSDI şi proiectul de lege. Din păcate nu am înţeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct foarte important din programul de guvernare”, a precizat Vasilescu. Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a subliniat că Fondul este unul din proiectele „blocate în clădirea Guvernului sau spre avizare”.

Premierul Grindeanu nu ar fi aprobat proiectul ci l-ar fi trimis la PSD pentru a fi promovat ca proiect de lege în Parlament, pe fondul unor suspiciuni că Fondul va facilita scoaterea banilor din trezorerie şi alocarea discreţionară a acestora.

Documentul obţinut de profit.ro arată că decidenţii nu s-au putut hotărî ce minister va controla Fondul, atribuţia fiind „plimbată” de la Ministerul Economiei, la Ministerul de Finanţe, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar ultima variantă în discuţie este tot Ministerul Economiei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite