Furt cu „buletinul“ pe piaţa de capital. Cum au înşelat opt persoane instituţiile şi au furat acţiuni de 200.000 de euro din contul şefei misiunii IFC în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Mihăescu a aflat despre furtul acţiunilor în aprilie, când nu a mai putut participa la o adunare a acţionarilor SIF Muntenia FOTO Mediafax
Ana Maria Mihăescu a aflat despre furtul acţiunilor în aprilie, când nu a mai putut participa la o adunare a acţionarilor SIF Muntenia FOTO Mediafax

Opt persoane au furat şi au vândut acţiuni de 200.000 de euro, deţinute de Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a diviziei de investiţii a Băncii Mondiale, folosindu-se de un act de identitate fals şi de o femeie cu înfăţişare apropiată de cea a oficialului.

După un an de la cazul „brokerului fugar Sima“, piaţa de capital din România este zguduită de un nou scandal care ar putea eroda credibilitatea unei pieţe încă slab dezvoltată. Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii International Finance Corporation (IFC) din România, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a fost victima unui furt „cu buletinul“. 

Mai exact, opt persoane au furat şi au vândut acţiuni în valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro), deţinute de oficialul IFC, folosindu-se de un act de identitate fals şi de o femeie cu o înfăţişare apropiată Anei Maria Mihăescu. 

Cum a putut avea loc furtul în condiţiile în care pe piaţa de capital există reguli foarte stricte, iar supravegherea are loc clipă de clipă? La începutul acestui an, doi dintre cei opt inculpaţi în dosar, printre care şi Livia Galea, singura femeie din grup, au mers la sediul firmei de brokeraj Carpatica Invest cu un act de identitate falsificat după cel al Anei Maria Mihăescu şi au cerut brokerilor să ceară de la Depozitarul Central un extras de cont cu situaţia detaliată a acţiunilor pe care aceasta le deţine, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, citaţi de „Ziarul Financiar“. 

Acţiunile SIF Muntenia şi SIF Transilvania pe care oficialul IFC le deţinea erau păstrate la Depozitarul Central pentru că aceasta le primise în urma cuponiadei şi nu le tranzacţiona pe bursă. Pentru a le tranzacţiona, este nevoie de transferul titlurilor de la Depozitar către un broker. 

După ce au obţinut extrasul de cont, cei doi s-au dus la o altă societate de brokeraj, Actinvest din Braşov, au deschis un nou cont pe numele Anei Maria Mihăescu şi au început să vândă acţiunile. Vânzările au avut loc prin tranzacţii repetate pe parcursul a două luni, iar banii intrau într-un cont deschis la Raiffeisen Bank, deschis tot pe baza acelui buletin falsificat. 

Paguba nu a fost acoperită

Toată operaţiunea a fost pusă la cale de cele opt persoane în primul trimestru din 2013, iar şefa misiunii IFC din România a aflat că nu mai este proprietarul acţiunilor de-abia în aprilie. 

Ea a aflat de furt când a vrut să participe la Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Muntenia, dar nu a putut pentru că a primit o notificare că nu mai este acţionar. 

„Ancheta poliţiei s-a încheiat cu trimiterea în judecată a unor persoane pe care nu le cunosc, iar eu sunt parte vătămată la proces. ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.r.), la rândul său, a făcut o anchetă prin care a identificat persoane ce nu au respectat legislaţia în vigoare şi a amendat brokerii în cauză“, a declarat Ana Maria Mihăescu, potruvit „Ziarului Financiar“. Ea a adăugat că paguba nu a fost acoperită. 

Cazul se află în prezent pe rol la Tribunalul din Sibiu, trei dintre acuzaţi fiind deja în arest pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi uz de fals. Cei opt riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. ASF le-a amendat, pe 30 iulie, cu 52.000 de lei pe cele două şefe ale firmei de brokeraj Actinvest din Braşov (Adriana Speriatu şi Daniela Boariu) şi pe doi brokeri ai societăţii. 

Fondurile de pensii nu pot cumpăra acţiuni

ASF a decis să oprească pentru două zile, vineri şi luni, fondurile de pensii administrate privat de la tranzacţionarea cu acţiuni pe bursă, pentru a verifica siguranţa acţiunilor din portofolii. Decizia a fost luată după ce informaţii privind cazul şefei misiunii IFC au apărut în presă. „Două zile nu vând, nu cumpără. Dacă nu vând, nu cumpără, atunci putem verifica împreună cu ei exact cum se fac aceste ... unde sunt toate acţiunile şi ce s-a întâmplat cu ele“, a spus  Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF pe sectorul pensii private.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite