TVA zero la locuinţe ne poate aduce o procedură de infringement. Ce opţiuni mai bune ar putea propune Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a manifestat susţinerea pentru propunerea eliminării TVA la achiziţiile de locuinţe noi, însă această măsură poate aduce României o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Există totuşi soluţii alternative pe care Guvernul le poate aplica, dacă doreşte să aibă aceleaşi rezultate, respectiv să faciliteze accesul populaţiei la locuinţe.

Programul de guvernare al PSD promitea extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, începând cu 1 martie 2017. Această măsură nu a fost implementată până acum. Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a depus un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal prin care propune TVA zero, dar numai pentru livrarea de locuinţe, adică pentru locuinţele noi. 

Măsura are are în vedere „facilitarea accesului populaţiei la o locuinţă fără suportarea TVA”, potrivit expunerii de motive a iniţiativei.

Imobiliare.ro atrage însă atenţia asupra imposibilităţii aplicării acestei măsuri, evidenţiind, totodată, soluţii alternative.

Nu aduce mari schimbări

Piaţa locuinţelor din România beneficiază deja de o cotă redusă de TVA, în valoare de 5%, pentru cumpărarea de locuinţe nou-construite. Într-adevăr, un cumpărător se poate folosi de această facilitate o singură dată şi numai în anumite condiţii: locuinţa are o suprafaţă locativă utilă de până în 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, valoarea locuinţei nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. Această cotă redusă se aplică numai pentru livrarea de locuinţe ca parte a politicii sociale.

Pentru toate celelalte locuinţe, care nu se încadrează în aceste categorii, se utilizează cota standard de TVA de 19%.

Proiectul lui Drganea ar avea efect astfel numai asupra acelor locuinţe care beneficiază deja de TVA redus, însă o altă prevedere a proiectului care ar putea avea impact mai mare presupune majorarea plafonului de scutire până la care pot fi efectuate operaţiuni fără obligaţia plăţii TVA de la 220.000 de lei, cât este în prezent, la 300.000 de lei. De asemenea, în proiect nu mai există condiţia de suprafaţă, de 120 de metri pătraţi.

Probleme cu Comisia Europeană

Comisia Europeană ar putea să intre pe fir şi să critice această măsură, chiar şi să declanşeze o procedură de infringement împotriva României, dacă luăm în considerare că ţara noastră este parte a Uniunii Europene şi trebuie să respecte legislaţia europeană.

Este vorba aici despre directiva Comisiei Europene care prevede că un stat nu poate avea mai mult de două cote reduse de TVA. De asemenea, directiva stipulează faptul că statele membre nu pot aplica o cotă de TVA mai mică de 5% din baza de impozitare.

România mai aplică, pe lângă cota standard de TVA, de 19%, şi TVA redus de 5% pentru locuinţe, dar şi cotă redusă de 9% pentru alimente.

Simona Chirică, partener în cadrul casei de avocatură Schoenherr România, a declarat pentru Imobiliare.ro: „Conform prevederilor Directivei 2006/112 care reglementează sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, statele membre pot aplica cel mult două cote reduse de TVA şi acestea nu pot fi mai mici de 5%. Acele state membre care doresc să aplice cotele reduse de TVA pentru anumite prestări de servicii şi livrări de bunuri trebuie într-adevăr să notifice Comisia Europeană”.

În această privinţă, premierul Sorin Grindeanu a declarat recent: „O să mergem pe ceea ce înseamnă paşii legali (…). Vom notifica Comisia Europeană, pentru că ştiţi că există regulamente cu TVA-ul diferit şi sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm. Nu e un lucru nou. Sunt ţări care au TVA diferit pe diverse domenii, aşa că o să respectăm aceste reguli”.

Ce alternative există

Potrivit Imobiliare.ro, o soluţie viabilă, subliniată şi de alţi jucători din piaţă, ar fi aplicarea cotei reduse actuale şi pentru tranzacţiile pentru care acum se plăteşte 19%. Astfel, cumpărătorii ar putea beneficia de 5% TVA şi la achiziţia unei a doua sau a treia locuinţe noi, ceea ce ar avea cu siguranţă un efect de stimulare a construcţiilor.

Gabriel Voicu, directorul New Homes Division în cadrul companiei de consultanţă Coldwell Banker România, este de părere că o asemenea măsură ar încuraja atât clienţii interesaţi de o tranzacţie de tip upgrade (care au cumpărat în trecut o locuinţă nouă, dar ar fi interesaţi acum de una mai mare sau cu un amplasament mai bun), cât şi micii investitori imobiliari.

O altă măsură interesantă ar fi şi eliminarea plafonului maxim de preţ impus în prezent pentru TVA de 5%, fapt ce ar favoriza mult şi vânzarea unităţilor locative mai mari, cu trei camere şi mai mult. Dacă Guvernul doreşte totuşi să limiteze aplicarea cotei reduse de TVA, o alternativă ar fi să ia în considerare un plafon în ceea ce priveşte suprafaţa, încurajând astfel achiziţia de locuinţe noi mai spaţioase şi, indirect, natalitatea.

Asta pentru că o familie cu doi copii ar avea nevoie de un apartament cu trei sau patru camere, deci de o suprafaţă utilă care poate ajunge la 100-120 de metri pătraţi. Or, o proprietate nouă care are o astfel de suprafaţă, într-un oraş dinamic precum Bucureştiul, Timişoara sau Cluj-Napoca, nu se poate încadra, în condiţiile actuale de piaţă, în limita a 100.000 euro. Exact acest fapt este evidenţiat şi de Silviu Grigorescu, directorul general al dezvoltatorului de origine lituaniană Hanner. Potrivit acestuia, în contextul economic actual este foarte greu să construieşti locuinţe noi cu patru camere la un nivel satisfăcător de calitate şi suprafaţă şi care să beneficieze, totodată, de o localizare bună, încadrându-te în limita pragului de TVA de 5%. (Acesta este motivul pentru care foarte puţini dezvoltatori de pe piaţă au asemenea oferte la vânzare – în Capitală cel puţin.)

De altfel, evidenţiază reprezentanţii Imobiliare.ro, o plafonare la nivelul preţului determină inegalităţi şi discriminare pe piaţa imobiliară, dat fiind că locuitorii unui oraş precum Reşiţa, spre exemplu, pot accesa proprietăţi semnificativ mai mari spre comparaţie cu marile centre economice, unde de altfel sunt concentrate investiţiile şi există un apetit proporţional mai mare pentru achiziţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite