Străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Cum va proceda Guvernul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că niciun guvern nu s-a gândit să protejeze terenurile românilor
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că niciun guvern nu s-a gândit să protejeze terenurile românilor

Odată cu liberalizarea pieţei funciare, de la 1 ianuarie, România va trebui să permită străinilor cumpărarea de terenuri agricole. În prezent, străinii pot doar să se asocieze în firme locale şi astfel să exploateze terenurile româneşti. Aflat în faţa acestei provocări, Guvernul pregăteşte o serie de măsuri care vor îngreuna accesul străinilor la terenurile românilor, anunţă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Niciun guvern începând din 2005, de când se ştie că piaţa funciară va fi liberalizată la 1 ianuarie 2014, nu a luat nicio măsură pentru protejarea terenurilor agricole astfel încât să rămână în posesia românilor, a declarat ministrul.

"Din anul 2007, odată ce am devenit stat membru al UE, societăţile care s-au înfiinţat în România de către străini au putut cumpăra terenuri agricole. Această chestiune se ştia încă din 2005, când s-a semnat tratatul de aderare, că se va liberaliza piaţa funciară, şi vă reamintesc că până acum nu s-a luat nicio măsură de toate guvernele precedente", a declarat Constantin în urma unei întâlniri cu reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
El a spus că statul caută soluţii în perspectiva liberalizării pieţei, care vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2014.

Posibile condiţii pentru nerezidenţi

"Avem mai multe soluţii în vedere, care pornesc de la gajarea cu terenurile agricole, care să fie aplicată în 2013, şi alte măsuri care să intre în vigoare cu liberalizarea din 2014. Aceste măsuri pot însemna condiţionarea celor care vor să cumpere terenuri agricole de o experienţă în domeniul agriculturii în statul din care provin, o experienţă care să fie de 3-5 ani, sau obligarea acestuia ca terenul respectiv să fie păstrat în zona agricolă", a mai spus ministrul Agriculturii.


Brand de ţară şi pe etichetele alimentelor

Ministerului Agriculturii a început procedurile pentru crearea a unui brand de ţară pentru produsele alimentare, care va fi promovat atât în România, cât şi în străinătate, a mai spus ministrul Agriculturii.
"Am demarat la nivelul ministerului procedura de a realiza un brand de ţară pentru toate produsele româneşti. Vrem să realizăm un parteneriat cu producătorii agricoli, o campanie de promovare a produselor româneşti, care va fi desfăşurată şi în România, dar şi în afara graniţelor", a spus Constantin.
El a spus că brandul de ţară îşi propune să vorbească despre autenticitatea produselor româneşti.
"Probabil ca într-o lună vom avea tot proiectul definitivat. Nu cred că va fi un proiect cu o valoare foarte mare şi probabil că vor fi asigurate surse de la bugetul ministerului Agriculturii. Vom participa la târguri cu un brand de ţară", a adăugat el.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite