Expert: Investitorii sunt nesiguri în privinţa pieţei imobiliare, în ciuda creşterii preţurilor locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
blocuri bucuresti - case pipera - imobiliare -complex rezidential foto Inquam Photos / Mircea Manole

Preţurile locuinţelor din România au crescut la sfârşitul primului trimestru din 2022 cu aproape 40% faţă de 2015, potrivit Eurostat, uşor mai puţin decât media celor 27 de ţări din UE, care a înregistrat o creştere de aproape 46%, precizează analistul eToro Bogdan Maioreanu.

În aceeaşi perioadă, preţul chiriilor a crescut cu doar 18% în România şi cu 10% în UE. Datele Eurostat arată că în privinţa chiriilor România este cu mult în urma economiilor ţărilor vecine, precum Ungaria, cu creşteri ale chiriilor de aproximativ 43%, Polonia cu 40%, Cehia cu 21%. Însă aceleaşi economii au înregistrat o creştere a preţurilor locuinţelor de peste 136% în Ungaria, 110% în Cehia şi 60% în Polonia. 

În ciuda acestor creşteri spectaculoase ale preţurilor din imobiliare, România, Polonia şi Cehia prezintă o caracteristică comună. Investitorii intervievaţi în recentul sondaj eToro Retail Investor Beat arată o încredere scăzută în actuala piaţă imobiliară, 54% dintre investitorii români şi cehi şi 50% dintre investitorii polonezi declarând că nu au încredere în piaţa imobiliară. De asemenea, 49% dintre investitorii polonezi şi 44% dintre cehi consideră că piaţa imobiliară se va deprecia în următoarele 12 luni. Românii par ceva mai puţin pesimişti, doar 38% dintre ei considerând că situaţia de pe piaţa imobiliară se va înrăutăţi, în timp ce 30% consideră că se va îmbunătăţi, iar 29% nu văd nicio schimbare. 

În condiţiile în care Robor este în creştere, creditele ipotecare se scumpesc, în cinci luni, dobânda s-a dublat, ajungând la peste 7% pe an, ceea ce face ca rata unui credit de 350.000 de lei pe 30 de ani contractat în iulie să fie mai scumpă cu aproximativ 760 de lei decât dacă ar fi fost contractat în luna februarie a acestui an. 

Acelaşi fenomen se observă şi în Statele Unite. Dobânda pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani este acum de 5,65%, în creştere de la 3,29% la începutul anului. În timp ce potenţialii cumpărători încep să resimtă împrumuturile mai scumpe, preţurile locuinţelor sunt încă în creştere. În SUA, preţul mediu de listare din luna iunie pentru anunţurile active a fost de 450.000 de dolari, în creştere cu 16,9% faţă de anul trecut şi cu 31,4% faţă de iunie 2020.

În oraşele mari, preţurile medii de listare au crescut în medie cu 13,3% faţă de anul trecut. Pe piaţa americană, locuinţa tipică a fost listată 32 de zile pe piaţă în luna iunie, în scădere cu 4 zile faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 37 de zile faţă de iunie 2020.

Preţul chiriilor începe să se tempereze. După o creştere de 11,4% în ultimul an, chiria medie pentru un apartament cu două camere în SUA a crescut cu doar 0,5% în iunie, în timp ce chiria medie pentru un apartament cu trei camere a scăzut cu 2,9%. De asemenea, au intrat pe piaţa imobiliară mai puţini cumpărători cu credite, cererile de credite ipotecare scăzând luna aceasta la minimul ultimilor 22 de ani, potrivit Asociaţiei Bancherilor Ipotecari. 

Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, spre deosebire de europeni, 54% dintre investitorii americani încă mai cred în piaţa imobiliară, iar 40% văd o evoluţie pozitivă în următoarele 12 luni. Indiferent de diferenţele de opinie cu privire la evoluţia pieţei imobiliare, 78% dintre investitorii români şi cehi, 71% dintre investitorii polonezi şi 69% dintre investitorii americani sunt încrezători în investiţiile lor per ansamblu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite