Şapte milioane de imobile ar putea fi cadastrate gratuit dacă primarii ar depune cereri
0Primarii mai au la dispoziţie aproape o lună pentru a depune cererile pentru finanţarea lucrărilor de cadastrare gratuită a imobilelor la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie căreia i-au fost alocate peste 442 milioane lei în acest scop. Din păcate, deocamdată, doar puţin peste 600 de unităţi administrativ teritoriale şi-au manifestat interesul.
Cetăţenii din toată ţara pot avea acte gratuite pentru terenuri şi case dacă primarii solicită finanţare de la ANCPI, prin oficiile judeţene de cadastru. Aşadar, edilii trebuie doar să acceseze fondurile alocate prin Programul Naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), până la data de 24 iulie a acestui an.
Potrivit unor surse din ANCPI, de la începutul lunii iunie până astăzi, peste 600 de primării au semnat contracte de finanţare. ANCPI a anunţat oficial că, în 2017, a alocat 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile.
Fiecare primărie poate primi în acest an 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016. După semnarea contractelor dintre primării şi oficiile de cadastru, urmează încheierea contractelor dintre primării şi firmele sau persoanele fizice autorizate să execute lucrări de cadastru.
„Suma alocată în acest an este suficientă pentru toate primăriile. Ne-am propus ca anul acesta să încheiem peste 2000 de contracte de finanţare cu primăriile. Sperăm ca în baza acestor contracte să înregistrăm gratuit pentru cetăţeni, doar în 2017, cel puţin un milion de imobile prin procesul de înregistrare sistematică ( cadastru general). Facem un apel către primăriile din toată ţara să solicite finanţare de la ANCPI pentru realizarea cadastrului”, a precizat pentru Adevărul directorul general al ANCPI, Radu Codruţ Ştefănescu.
Plăţile vor fi efectuate în momentul finalizării şi recepţiei lucrărilor de înregistrare sistematică.
Anul trecut, doar 1.100 primării au fost interesate
În prezent, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 101 de unităţi administrativ teritoriale, din 34 de judeţe.
Anul trecut, dintre cele 2.960 de primării eligibile, doar 1.100 au încheiat contracte de prestări servicii, susţin oficiali din ANCPI.
Potrivit datelor ANCPI, de la începutul PNCCF, au fost înregistrate gratuit peste 400.000 de imobile, din 36 de judeţe. Judeţul cu cel mai mare număr de imobile cadastrate, prin PNCCF, este Olt. Acolo au fost eliberate gratuit peste 70.000 de cărţi funciare. Următoarele pe listă sunt judeţele Teleorman, care a înregistrat prin PNCCF peste 53.000 de imobile şi Argeş, cu peste 44.000 de imobile.
Cetăţenii trebuie să colaboreze cu echipele care vor face măsurători, să le permită accesul pe proprietate şi, dacă este cazul, să le înmâneze copiile documentelor care atestă dreptul de proprietate. Urmează perioada în care sunt verificate informaţiile privitoare la imobilele înregistrate prin etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. Proprietarii pot depune cerere de rectificare dacă datele publicate nu sunt corecte.
Până acum s-au cadastrat 9,83 milioane imobile
Potrivit datelor postate pe site-ul ANCPI, până la data de 23 iunie erau cadastrate 9.833.447 imobile, reprezentând 24,58% din cele aproximativ 40 milioane de imobile din România. Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF) vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale. Lucrările de înregistrare sistematică sunt gratuite pentru cetăţeni, persoane fizice sau juridice, în momentul în care pe raza localităţii în care se află imobilul începe procesul de înregistrare sistematică. Mai mult, cetăţenii nu vor plăti nimic pentru dezbaterea succesiunilor, costurile fiind suportate de ANCPI.
.