Troica se întoarce marţi la Atena. Restructurarea datoriei externe a Greciei depinde de adoptarea unor reforme privind taxele şi pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiile au fost reduse de 11 ori de când Grecia a semnat primul acord de salvare în 2010, iar Atena nu mai poate face alte reduceri FOTO Guliver / Getty Images
Pensiile au fost reduse de 11 ori de când Grecia a semnat primul acord de salvare în 2010, iar Atena nu mai poate face alte reduceri FOTO Guliver / Getty Images

Troica de creditori internaţionali ai Greciei merge marţi la Atena, pentru a discuta despre o eventuală restructurare a datoriei, arată surse din Eurogrup citate de „The Guardian“, potrivit cărora discuţiile în acest sens depind de implementarea unor reforme necesare privind taxele şi pensiile.

Preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, le-a cerut luni miniştrilor de finanţe să pregătească lansarea negocierilor propriu-zise pentru restructurarea datoriei externe a Greciei în luna aprilie, a declarat un oficial apropiat situaţiei. Acesta a precizat că discuţiile pot începe numai după ce creditorii Greciei - guvernele din zona euro şi FMI – sunt de acord că ţara a aplicat reformele promise în luna august în schimbul unui nou pachet de salvare.

Această evaluare a fost blocată în luna februarie, din cauza diferendelor privind reforma sistemului de pensii, dar şi în urma părerile divergente ale reprezentanţilor zonei euro şi FMI legate de metodele de a face economia şi datoria externă sustenabile pe termen lung.

Ministrul de Finanţe Euclid Tsakalotos a avertizat săptămâna trecută că Grecia nu poate accepta solicitarea FMI pentru noi tăieri ale pensiilor, în vederea îndeplinirii ţintei excedentului bugetar primar în următorii doi ani. În schimb, Guvernul de la Atena a propus reformarea sistemului de pensii, pentru a-l face mai viabil, prin creşterea contribuţiilor de asigurări sociale.

Planul a întâmpinat o opoziţie puternică din partea fermierilor, care au blocat drumurile timp de mai multe săptămâni, precum şi din partea altor categorii.

Tsakalotos a spus că FMI nu pune la îndoială că planul de reformă a sistemului de pensii este serios, dar este îngrijorat că economiile care vor fi obţinute vor fi insuficiente.

„Fondul consideră că economiile nu ne vor permite să ajungem la un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB până în 2018 şi că, dacă am făcut tăieri peste tot, unde vom mai găsi bani, dacă nu reducem pensiile?“, a afirmat Tsakalotos în Parlament, potrivit News.ro. 

Pensiile au fost reduse de 11 ori de când Grecia a semnat primul acord de salvare în 2010, iar Atena nu mai poate face alte reduceri.

Pe de altă parte, preşedintele ceh a înaintat duminică o ipoteză nouă: aceea că Grecia şi-ar putea plăti datoria externă, care depăşeşte 600 de miliarde de euro, prin găzduirea unor centre de deportare, unde să fie trimişi migranţii care nu îndeplinesc condiţiile europene pentru azil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite