SUA au detronat Rusia drept cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama, în martie 2012, înainte de un discurs despre industria energiei. FOTO Reuters
Barack Obama, în martie 2012, înainte de un discurs despre industria energiei. FOTO Reuters

Statele Unite ale Americii au produs o cantitate mai mare de petrol, gaze naturale şi gaze lichefiate încă din luna iulie, detronând astfel pentru prima dată Rusia din poziţia de liber global, potrivit unei analize a cotidianului de business „The Wall Street Journal”.

Americanii se pare că se află pe o cale stabilă de a schimba permanent topul statelor producătoare de petrol şi gaze, scriu jurnaliştii „The Wall Street Journal”. Potrivit acestora, SUA au produs în fiecare zi a lunii iulie 22,2 milioane de barili echivalent petrol, în timp ce producţia ruşilor s-a ridicat la o medie zilnică de 21,8 milioane de barili. 

Analiza cotidianului ia în calcul doar producţiile de petrol, gaze naturale şi gaze lichefiate, inclusiv hidrocarburile neconvenţionale extrase din şisturi, aşa cum au fost ele raportate de Administraţia pentru Informaţii în Energie din SUA şi de Agenţia Internaţională pentru Energie. 

În ultimii ani, americanii au exploatat masiv la scară comercială ţiţeiul şi gazele de şist, iar aceste resurse reprezintă motivul pentru care au detronat Rusia. 

„Este o turnură remarcabilă. Este o nouă eră în care să ne gândim la condiţiile de piaţă şi la oportunităţile create de aceste condiţii, oportunităţi la care nu ne-am fi gândit nici într-un milion de ani”, spune Adam Sieminski, directorul Administraţiei pentru Informaţii în Energie din SUA. 

Importurile americanilor de ţiţei şi gaze naturale au scăzut cu 15%, respectiv 32% în ultimii cinci ani. Faptul că SUA, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume, au început să-şi acopere o parte tot mai mare din necesar prin producţie proprie lasă la dispozia altor state cantităţi tot mai ridicate de ţiţei de la furnizorii SUA. Cu toate acestea, preţul unui baril de petrol rămâne în continuare foarte ridicat, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, şi oscilează în jurul valorii de 104,1 dolari, cu 18% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  

SUA şi Rusia sunt însă jucători importanţi şi pe piaţa gazelor naturale. Spre exemplu, ambele state au producţii anuale sensibil mai mari decât cea a Arabiei Saudite, care este în continuare cel mai mare producător de petrol. 

Anul trecut, pentru prima dată din 1982, SUA au depăşit Rusia în ceea ce priveşte producţia de gaze, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Totodată, exporturile Rusiei au fost afectate de creşterea competiţiei dar şi de criza economică din Europa. 

În această primăvară, Rosneft a devenit cea mai mare companie producătoare de petrol din lume. Lucrurile nu sunt însă la fel de clare în ceea ce priveşte ierarhia statelor producătoare de petrol. 

Există trei mari puteri petroliere asupra cărora agenţiile şi organizaţiile de cercetări în energie nu reuşesc să cadă de acord: Arabia Saudită, SUA şi Rusia. Ruşii sunt puşi pe primul loc de Joint Organization Data Initiativ, care a folosit date furnizate de Bloomberg şi Ministerul rus al Energiei. 

Însă Administraţia pentru Informaţii privind Energia (EIA) din SUA susţine că Arabia Saudită îşi menţine dominaţia, plasând Rusia pe cea de-a doua poziţie. În acelaţi timp, EIA estimează că SUA va urca pe primul loc cel mai tâziu în 2017. 

Topul companiilor producătoare de petrol

1. Rosneft - Rusia

2. ExxonMobil – SUA

3. Royal Dutch Shell – Marea Britanie-Olanda

4. Chevron – SUA 

5. BP – Marea Britanie

6. Gazprom - Rusia

7. Statoil – Norvegia

8. Total – Franţa

9. ConocoPhillips - SUA

10. PetroChina – China

11. Lukoil – Rusia

12. Sinopec – China 

13. CNOOC – China

14. Ecopetrol – Columbia

15. Saudi Aramco – Arabia Saudită 

16. National Iranian Oil - Iran

17. Pemex – Mexic

18. Kuwait Petroleum – Kuweit

19. Abu Dhabi National Oil Co. - Emiratele Arabe Unite

20. Sonatrach – Algeria

21. Petrobras – Brazilia

22. Iraq National Oil Company – Irak

23. Qatar Petroleum – Qatar

24. Eni – Italia

25. Petroleos de Venezuela – Venezuela

Sursa: Platts

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şist

În ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.


Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.


Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în Europa

Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.


INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energiei

Declinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.


Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.


România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite