Reluarea exporturilor de ţiţei iranian duce cotaţia petrolului Brent sub 28 de dolari pe baril

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul petrolului scade imediat după reluarea exporturilor iraniene Foto: AP
Preţul petrolului scade imediat după reluarea exporturilor iraniene Foto: AP

Petrolul tip Brent, cotat la bursa din Londra, a scăzut sub 28 de dolari barilul, accentuându-şi declinul după ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului. Cantităţile livrate suplimentar vin pe o piaţă deja suprasaturată cu ţiţei.

Contractele cu termen de livrare în februarie au scăzut la 27,64 dolari pe baril, cel mai redus nivel de după noiembrie 2003. Iranul are ca ţintă imediată să-şi crească exporturile cu 500.000 de barili pe zi, a declarat duminică ministrul adjunct al petrolului, de la Teheran, Amir Hossein Zamaninia.

De cealaltă parte, ministrul petrolului din Arabia Saudită, marea rivală a Iranului, a spus că preţurilor vor creşte, iar forţele pieţei şi cooperarea dintre naţiunile producătoare vor conduce la o stabilitate a cotaţiilor bursiere. El avansează un preţ de echilibru de 50 de dolari pe abril, care va fi atins în următoarele luni.

„Este o presiune negativă pe cotaţiile petroliere pe măsură ce piaţa este aprovizionată cu cantităţi tot mai mare care depăşesc cererea”, a declarat un analist de la CMC Market, pentru Bloomberg. „Iran nu este un jucător nou pe piaţă, dar reapare după ce au fost anulate sancţiunile şi pentru pieţe va fi principala temă de analiză. Întrebarea este cât petrol se poate adăuga pe termen scurt ofertei deja existente”, a explicat el.
 

Iranul era a doua ţară exportatoare din OPEC

Iranul, care era al doilea mare producător din cartelul ţărilor exportatoare de petrol, OPEC, înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale, încearcă acum să-şi recapete cota de piaţă pierdută. Aceasta nu înseamnă că va face presiuni pe scăderea preţului pentru impulsionarea exporturilor, au dat asigurări oficialii de la Teheran. Însă va fi dificil, dacă nu imposibil să păstreze cotaţiile actuale.

Iranul este liber să vândă oricât ţiţei doreşte pe pieţele internaţionale, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a stabilit că Teheranul a abandonat programul de dezvoltare de arme nucleare. Ţara se află pe locul patru în lume, după rezervele de ţiţei descoperite şi pe primul loc după cele de gaze naturale. Totodată Teheranului i–au fost dezgheţate active de peste 50 de miliarde aflate în bănci din străinătate, ce fuseseră blocate în cadrul sancţiunilor. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru modernizarea industriei, a anunţat Iranul.

Petrolul poate ajunge la 25 dolari/baril

Ţara din Golful Persic va fi capabilă să-şi crească producţia de ţiţei cu 100.000 de barili pe zi, sau 3,7%, într-o lună de la ridicarea sancţiunilor şi cu 400.000 de barili peste şase luni, comunică Bloomberg după media respunsurilor a 12 analişti şi economişti.


Ministrul saudit al petrolului, Al-Naimi a refuzat să comenteze când a fost întrebat despre efectele ridicării sancţiunilor impuse Iranului asupra evoluţiie preţului petrolului. Regatul Saudit este cela mai mare exporatator de petrol, cu livrări de 10,25 milioane barili pe zi în luna decembrie 2015, conform estimărilor Bloomberg.

”Livrările de ţiţei iranian au capacitatea să ducă preţurile şi mai jos, poate până la 25 de dolari pe baril” a spus un analist al Nomura Holdings. Fondurile cu capital de risc (Hedge fund) şi-au majorat miza pe scăderea preţului până la cel mai mare porcentaj de după 2006. În schimb numărul ordinelor de cumpărare la preţuri de peste 29 de dolari pe baril se află la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite