Premierul chinez, Li Keqiang: Economia Chinei nu va avea o aterizare dură
0Premierul chinez Li Keqiang a susţinut continuarea politicii economice promovate de Beijing, şi a subliniat că promovarea reformelor aduce mai multe oportunităţi decât riscuri şi exclude posibilitatea unei aterizări dure a celei de a doua economie a lumii, transmite Reuters.
Premierul chinez Li Keqiang a susţinut continuarea politicii economice promovate de Beijing, şi a subliniat că promovarea reformelor aduce mai multe oportunităţi decât riscuri şi exclude posibilitatea unei aterizări dure a celei de a doua economie a lumii, transmite Reuters.
China va reduce birocraţia, va restructura datoriile companiilor, va îmbunătăţi reglementările financiare şi va evita concedieriile masive ca urmare a procesului de restructurare a industriei grele şi extractive, a declarat Li la conferinţa de presă după încheirea reuniunii parlamentare anuale.
„Sunt convins că atât timp cât reformele vor continua ca şi politica de deschidere, economia Chinei nu va suferi o aterizare dură“, a dat asigurări premierul chinez. „Productivitatea din economie este afectată de intervenţiile guvernamentale şi trebuie create condiţii mai bune şi supraveghere mai bună“, a adăugat Li.
Agenţia Reuters menţionează, citând surse apropiate conducerii chineze, că autorităţile de la Beijing se aşteaptă la concedierea a cinci-şase milioane de muncitori în următorii doi-trei ani, ca parte a eforturilor de a reduce supracapacităţile industriale şi poluarea.
Guvernul prognozează o creştere cuprinsă între 6,5 – 7% pentru 2016, iar premierul Li Keqiang a anunţat că intenţionează să menţină ritmul anual de creştere a economiei la cel puţin 6,5% în următorii cinci ani.
Însă mulţi analişti consideră că cifrele oficiale nu mai reprezintă realitatea, ele fiind în realitate mult mai mici. Calculele se bazează în principal pe consumurile energetie care au scăzut drastic, iar creşterea declarată din domeniul serviciilor este prea bruscă pentru a fi credibilă.
Noul plan cincinal pentru perioada 2016 — 2020, cel de al 13-lea, oferă o imagine de ansamblu a aspiraţiilor Chinei în următorii cinci ani şi scoate în evidenţă dorinţa Beijingului de a realiza un echilibru între susţinerea creşterii economice şi restructurarea industriilor neperformante, care au o contribuţie majorată la poluare şi acumularea de datorii.
În ultimele săptămâni, guvernul chinez a anunţat restructurări masive în industriile carbonieră şi siderurgică, în ideea eliminării supra-capacităţilor în companiile de stat prin consolidări şi concedieri.