Polonia vrea să introducă restricţii dezvoltatorilor de parcuri eoliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, Polonia, este ameninţată de un proiect de lege care va descuraja investitorii, sancţiunile mergând până la pedepse cu închisoarea pentru operatorii de ferme eoliene, susţin reprezentanţii acestei industrii.

Partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie, a propus o lege care impune instalarea turbinelor eoliene în raport cu locuinţele, şcolile şi rezervaţiile naturale, la o distanţă mai mare de 10 ori înlţimea ei.

Aceasta înseamnă aproximativ 1,5 km, dacă se iau în calcul turbinele de mare capacitate. În plus toate fermele eoliene vor fi obligatoriu auditate la fiecare doi ani.

Aplicarea noilor reglementări va creşte costurile anuale de operare ale parcurilor eoliene, cu aproximativ 35 de milioane de euro pe an, chiar dacă nu vor fi ridicate noi turbine.

În timp ce guvernul vrea să micşoreze facturile de electricitate şi să înlăture îngrijorările populaţiei cu privire la riscurile acestor instalaţii, reprezentanţii industriei spun că această lege va stopa dezvoltarea utilizării energiilor regenerabile, ca sursă curată pentru producerea electricităţii.

Planul polonez „va stopa apariţia de noi proiecte şi va face viaţa grea dezvoltatorilor prin impunerea unor reguli arbitrare care nu servesc decât celor care doresc să împiedice instalarea de noi turbine eoline“, a declarat Olivier Joy, purtător de cuvânt al Asociaţiei Energiei Eoliene Europene.

Guvernul de la Varşovia spune că este îngrijorat de escaladarea conflictelor dintre comunităţile locale şi investitori. De asemenea, doreşte reducerea subvenţiilor pentru regenerabile şi vrea să sprijine industria minieră, care este afectată de reducerea drastică a preţurilor materiilor prime.

Piotr Naimski, oficial al guvernului polonez care răspunde de reţelele de transport gaze şi electricitate, a spus că statul are nevoie să adopte o strategie care să permită concurenţa energiilor regenerabile cu centralele pe cărbune, fără acordarea de subvenţii. El vrea să schimbe sistemul actual în care operatorii de energii regenerabile au prioritate pentru furnizarea de electricitate faţă de termocentrale.

Polonia, cel mai mare producător de cărbune din Europa, s-a situat anul trecut pe locul secund în UE, după creştera puterii instalate în parcuri eoliene.

Dezvoltatorii s-au grăbit să finalizeze instalaţii eoliene cu o putere instalată în 2015 de 1,26 GWh, înainte ca  legislaţia care limitează subvenţiile să intre în vigoare.

Însă cel mai îngrijorător în viziunea asociaţiei europene sunt introducerea de taxe pentru operarea de ferme eoliene şi obligativitatea reînnoirii autorizaţiei de funcţionare odată la doi ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite