Papa ia de la bogaţi ca să îi protejeze pe cei săraci. Cum se modifică salariile angajaţilor de la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Papa a tăiat salariile cardinalilor şi clericilor pentru a salva posturile celorlalţi angajaţi de la Vatican, măsura fiind luată în condiţiile în care veniturile Sfântului Scaun au fost afectate de pandemia de coronavirus, potrivit stiri-covid.eu.

Papa Francisc a ordonat cardinalilor să aplice o tăiere de 10% a lefurilor şi a redus salariile altor clerici care lucrează la Vatican pentru a salva locurile de muncă ale angajaţilor obişnuiţi în contextul în care veniturile Sfântului Scaun au fost afectate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters, citat de stiri-covid.eu.

Vaticanul a anunţat miercuri că papa Francisc a emis un decret ce prevede reduceri proporţionale începând cu data de 1 aprilie.

Un purtător de cuvânt a declarat că angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de aceste reduceri salariale.

Papa Francisc a insistat deseori că nu vrea să dispună concedieri.

Cardinalii care lucrează la Vatican şi locuiesc în Cetatea Sfântă sau la Roma ar beneficia de salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro pe lună, mulţi dintre aceştia trăind în apartamente mari pentru care plătesc chirii cu o valoare situată mult sub preţul pieţei, notează Reuters.

Alţi conducători de departamente, majoritatea clerici, vor avea salariile reduse cu 3%-8%.

Creşterile salariale programate vor fi suspendate până în martie 2023.

Aceste prevederi vor fi valabile şi în cazul angajaţilor de rang superior de la bazilicile papale.

Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice din întreaga lume, ar putea fi nevoit să folosească 40 de milioane de euro din rezervele sale pentru al doilea an consecutiv din cauza pandemiei de COVID-19 care îi afectează veniturile, a declarat la începutul acestei luni cel mai înalt reprezentant economic al Vaticanului.

Vaticanul preconizează în acest an un deficit de aproximativ 50 de milioane de euro (59,77 milioane de dolari).

Muzeele Vaticanului, o sursă importantă de venit, au fost nevoite să îşi închidă porţile în cea mai mare parte a ultimelor 15 luni din cauza pandemiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite