Marile bănci greceşti ar avea nevoie de 20 de miliarde de euro, motiv pentru noi tensiuni cu FMI, CE şi BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul financiar elen are nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro, potrivit unor estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) obţinute de Financial Times, în timp ce Banca Greciei consideră că sunt necesare fonduri de mai puţin de 6 miliarde de euro.

Cele mai mari patru bănci din Grecia - National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank - sunt prezente şi în România. În vreme ce Alpha Bank şi Piraeus sunt prezente sub brand propriu, National Bank of Greece deţine Banca Românească, iar Eurobank deţine Bancpost.

Banca Greciei a calculat necesarul de finanţare la mai puţin de 6 miliarde de euro folosind o analiză a sectorului bancar efectuată de fondul de investiţii BlackRock. Estimarea băncii centrale a fost transmisă reprezentanţilor troicii creditorilor internaţionali - FMI, UE şi Banca Centrală Europeană - înainte de sosirea acestora luni la Atena pentru reluarea discuţiilor de evaluare a implementării acordului de ajutor financiar.

Actuala evaluare a acordului trebuia încheiată în septembrie, însă a fost prelungită după ce oficialii troicii au afirmat că Grecia a îndeplinit mai puţin de jumătate din angajamentele de reformă asumate.

Disputa privind recapitalizarea băncilor riscă să adauge un nou subiect dificil discuţiilor dintre troică şi oficialii eleni, întrucât influenţează direct dacă Grecia va avea nevoie sau nu de un al treilea pachet de ajutor financiar, după încheierea actualului program.

Între bănci şi deficit

Guvernul elen spera să poată folosi fonduri de circa 10 miliarde de euro rămase din banii destinaţi recapitalizării băncilor, situaţie în care ar fi evitat un al treilea program de împrumut. 

Potrivit unor oficiali de rang înalt ai troicii, disputa privind necesarul de recapitalizare a devenit atât de aprinsă, încât FMI a ameninţat că va publica propria estimare - apropiată de 20 de miliarde de euro - dacă Grecia continuă cu cifra de 6 miliarde de euro.

BCE preia supravegherea sistemului bancar european

Banca Centrală Europeană (BCE) preia în acest an rolul de supraveghere a sectorului bancar european şi este îngrijorată că evaluarea băncilor din Grecia s-ar putea suprapune cu un test de stres al sectorului bancar din zona euro.

Banca Greciei a anunţat că rezultatele analizei BlackRock vor fi publicate la sfârşitul acestei luni, cu o întârziere de trei luni faţă de termenul iniţial. O parte a întârzierii este datorată implicării companiilor NM Rothschild şi Ernst & Young pentru opinii suplimentare asupra situaţiei.

Mai puteţi citi:

Banca Centrală Europeană a scos un profit de 1,4 miliarde de euro în 2013, faţă de 78 de miliarde de dolari produse de Rezerva Federală din SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a crescut profitul în 2013 de la 995 de milioane de euro la 1,4 miliarde de euro, însă rezultatele sale sunt mult în urma altor bănci centrale din lume, care şi-au văzut profiturile urcând masiv datorită operaţiunilor la scară largă cu titluri de stat, obligaţiuni şi alte active, scrie Wall Street Journal.

Der Spiegel: care sunt consecinţele deciziei Curţii Constituţionale din Germania asupra planului de salvare a zonei euro

Hotărârea luată săptămâna trecută de Curtea Constituţională din Germania asupra mecanismului european de stabilitate (ESM) marchează înrăutăţirea crizei de guvernare a  Europei, care are potenţialul de a obliga Germania să se retragă din zona euro. Conflictul dintre politicile Băncii Centrale Europene şi cele ale Germaniei scoate în evidenţă incompatibilitatea între legea federală germană şi „umbrela de salvare” a Europei.

Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite