Inflaţia în Venezuela nu mai poate fi oprită. La ce nivel astronomic a ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro (centru) sustinand un discurs in fata soldatilor venezueleni FOTO EPA-EFE

Măsurile luate de preşedintele Venezuelei, prin care a dorit „stabilizarea”, prin decret, a economiei naţionale sunt departe de a avea efectul scontat. În ciuda majorărilor salariale cu peste 3.000% şi a denominării monedei naţionale, bolivarul, inflaţia a continuat să crească într-un ritm galopant.

Preţurile de consum au crescut în Venezuela cu 1,3 milioane la sută în anul care se încheie în noiembrie, a anunţat luni Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, în condiţiile în care hiperinflaţia şi recesiunea afectează ţara, informează Reuters, citat de Mediafax.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prognozat la începutul acestui an că inflaţia ar urma să atingă atinge 1 milion la sută în 2018 şi 10 milioane la sută anul viitor. Inflaţia lunară a scăzut la 144% în noiembrie, de la 148% în luna anterioară şi 233% în septembrie, arată într-un raport Adunarea Naţională.

Preşedintele socialist Nicolas Maduro, la sfârşitul lunii trecute, a majorat cu 150% salariul minim lunar, la 4.500 de bolivari, adică mai puţin de 10 dolari la cursul de schimb al pieţei negre. Cetăţenii s-au plâns că nu-şi pot permite produsele de bază, în ciuda unei creşteri a salariului minim de 60 de ori, în august.

Adunarea Naţională a devenit singura sursă de încredere pentru datele privind inflaţia, pentru că guvernul a oprit publicarea indicatorilor economici cu ani în urmă, după ce preţurile la petrol au scăzut. FMI a făcut presiuni asupra Venezuelei pentru a furniza date economice oficiale, au declarat surse săptămâna trecută.

Maduro dă vina pe "războiul economic" care a fost cauzat de interese interne dar şi de Statele Unite. Criticii spun că politicile sale intervenţioniste şi tipărirea de bani pentru a finanţa deficitul fiscal sunt cauzele hiperinflaţiei şi a penuriei de bunuri de bază.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite