Grupurile energetice Rosneft şi Novatek îi cer lui Putin permisiunea de a exporta gaze naturale în Europa, spărgând monopolul Gazprom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rosneft, cel mai mare producător rus de ţiţei, şi Novatek – al doilea producător de gaze al ţării, după Gazprom – au cerut preşedintelui Vladimir Putin dreptul de a exporta gaze naturale în Europa, potrivit Itar-Tass.

Novatek a cerut Kremlinului dreptul de a exporta gaze naturale prin subsidiara Novatek Gaz & Power Gmbh (NGP). Într-o scrisoare către preşedintele rus Vladimir Putin, Alexander Novak – ministrul rus al Energiei - a scris că, „în concordanţă cu indicaţiile preşedintelui“, ministerul a luat în considerare cererea Novatek de a exporta gaze către Europa prin Gazprom Export „reţinând principiul unui singur emisar la export“, potrivit sursei citate.

Novatek este al doilea producător rus de gaze naturale, după Gazprom, fiind controlat de către doi oligarhi prieteni ai Kremlinului, respectiv Leonid Mikhelson şi Ghennadi Timcenko. Aceştia se află pe lista sancţiunilor occidentale după upă anexarea Crimeei de către Rusia şi după sprijinirea insurgenţilor proroşi din Donbass.

Imediat după ce Novatek a cerut permisiunea de export, acelaşi lucru l-a făcut şi gigantul petrolier Rosneft. Acesta se aşteaptă să primească aceeaşi oportunitate la export ca şi Novatek, a declarat Mikhail Leontyev, vicepreşedinte al Rosneft.

„Acum presupunem că Rosneft, fiind o companie care generează venituri majore la buget, va primi oportunităţi la fel de bune ca Novatek. Sperăm la acest lucru foarte mult şi nu vedem vreun motiv să fim respinşi din nou“, a mai spus el.

Totuşi, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului, a afirmat că încă nu s-a luat nicio decizie privind accesul Novatek la exporturile către Europa.

În anul 2015, traderul NGP, controlat de Novatek, a contractat 3,1 miliarde de metri cubi de gaz, din care 0,7 miliarde a fost gaz din Rusia. 

Potrivit lui Novak, NGP ar putea cumpăra gazele necesare consumatorilor europeni în Rusia, ceea ce ar creşte exporturile Rusiei cu 2,4 miliarde metri cubi de gaze anual şi va aduce venituri suplimentare la buget. În acest moment, Novatek cumpără gazele aduse de Gazprom la hub-urile europene.

Producătorii independenţi cresc producţia

Potrivit statisticilor oficiale, producţia de gaze a Novatek a crescut cu 5% în luna februarie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 5,48 miliarde de metri cubi.

Producţia Rosneft a crescut cu 8,7%, în schimb, ajungând la o valoare apropiată, de 5,28 miliarde de metri cubi.

Gazprom Neft a raportat, la rândul său, o majorare a producţiei de 15,6% în februarie, până la 2,55 miliarde de metri cubi, în vreme ce Lukoil a ajuns la 1,5 miliarde de metri cubi în acelaşi interval, în urcare cu 4,2%.

Chiar dacă mai multe companii extrag gaze în Rusia, Gazprom are monopol la exporturile de gaze. Grupurile petroliere vor să exporte materia primă deţinută deoarece preţurile din Europa sunt mult mai mari decât cele din Rusia şi au astfel ocazia să îşi rotunjească veniturile, mai ales că sunt afectate de sancţiunile occidentale şi de colapsul rublei. 

În acest moment, Gazprom cumpără gazele producătorilor mai mici din Rusia şi Asia Centrală şi le vinde în Europa, profitând de faptul că deţine şi gazoductele prin care se face transportul acestora. Anterior, Rosneft a cerut de mai multe ori reforma Gazprom. 

De ce e reticentă Rusia în a sparge monopolul Gazprom

Autorităţile de la Moscova sunt reticente în a sparge monopolul Gazprom, temându-se că, ulterior, concurenţa dintre grupurile ruse vor duce la scăderea preţurilor la gaze, ceea ce va eroda ulterior profitul Gazprom şi taxele de export colectate la buget.

Şi mai grav este că Gazprom leagă preţul gazelor naturale din contractele pe termen lung de cele ale ţiţeiului, iar acestea au scăzut de la 115 dolari pe baril în 2014 la 30-35 de dolari, ceea ce a dus deja la ieftinirea gazelor naturale. Spre exemplu, în acest moment, preţul gazelor de import este mai mic decât cel al gazelor româneşti extrase din depozite, iar în următoarele luni se aşteaptă din nou ieftinirea gazelor importate din Rusia deoarece contractele prevăd intervale de 6-9 luni între momentul în care preţul petrolului scade şi cel la care căderea se vede în preţul „aurului albastru“.

De ce se bat petroliştii cu gaziştii pe exporturi

Nu doar patronii Novatek se află pe lista sancţiunilor occidentale, ci şi Igor Sechin, preşedintele Rosneft. De asemenea, grupurile petroliere Rosneft şi Gazprom Neft au accesul interzis la credite şi tehnologii din Vest, dar şi Transneft, operatorul sistemului de oleoducte din Rusia. 

Rosneft are şi probleme financiare, grupul cumpărând producătorul de ţiţei TNK-BP în urmă cu câţiva ani pentru 55 de miliarde de dolari. Achiziţia TNK-BP a lăsat Rosneft cu datorii mari în monedă străină, ceea ce îi afectează finanţele din cauza deprecierii masive a rublei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite