Grecia, singurul personaj „ticălos” din Zona Euro? Unde se poziţionează Germania şi BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul grec, Alexis Tsipras, şi cancelarul german, Angela Merkel FOTO AP
Premierul grec, Alexis Tsipras, şi cancelarul german, Angela Merkel FOTO AP

Europa se află în centrul unei crize politice şi economice care ameninţă să pună la încercare zeci de ani de integrare europeană şi să deraieze procesul de recuperare economia a lumii de după o recesiune puternică. Pentru a înţelege această criză, CNN a comparat două ţări deplin implicate în evenimentele anterioare şi post-recesiune.

Tara A este o natiune considerata "leaganul civiliatiei europene", dar cu o lunga istorie in ceea ce priveste evaziunea fiscala pe plan intern, datorii publice uriase care au dus la falimentul statului de-a lungul timpului si un climat de afaceri si reglementare domestica disfunctionale. Situatia permite fortei de munca sa se pensioneze in jurul varstei de 50 de ani cu pensii duble. La intrarea in Zona Euro a furnizat informatii flase cu privire la deficitul bugetar.

Tara B este o natiune mare, puternica din punct de vedere istoric, cu deprinderea formata de a mentine o datorie publica scazuta. Aceasta tara a cunoscut chiar si excedente bugetare, inclusiv un surplus de 2% inainte de startul crizei financiare din 2008. Tara B a aderat la Zona Euro cu o evidenta onesta a finantelor sale.

Daca v-ati gandit la Grecia drept Tara A, atunci ati avut dreptate. De asemenea, daca vedeti Grecia drept principalul vinovat pentru criza din Europa in urma iresponsabilitatii sale fiscale, atunci va aflati cu siguranta in principalul curent de opinii cu privire la aceasta chestiune.

Dar, ce putem spune despre Tara B, cea responsabila din punct de vedere fiscal? Deprinderile sale fiscale "virtuoase" din trecut ar putea inseamna ca a reusit sa infrunte cu bine criza. Si, trebuie sa fie Germania, nu? Gresit! Tara B nu este Germania, ci Spania. Si, departe de a fi prospera, Spania o duce teribil de rau.

Rata somajului din Spania a ajuns la 23,7%, in scadere de la un nivel record de aproape 27% in 2013. Mai mult de o cincime din forta de munca a tarii s-a aflat in somaj in ultimii patru ani. Mai mult de jumatate din generatia tanara a acestei tari nu dispune de un loc de munca de ani de zile. Se vorbeste tot mai mult de situatia unei generatii pierdute in Spania si Grecia. Precum in Grecia, bula investitionala din Spania s-a "spart" in momentul in criza financiara a lovit tara si a trebuit sa caute un plan de salvare financiara (desi mult mai mic), pentru scapa bancile interne de la colaps. Economia Spaniei s-a contractat puternic in timpul crizei, iar datoria publica in PIB a urcat dramatic.

Citeşte continuarea pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite