Germania şi Norvegia colaborează în continuare cu Rusia în domeniul energetic, în ciuda sancţiunilor impuse din cauza conflictului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
statoil 2

Grupul petrolier Statoil din Norvegia s-a aliat cu gigantul Rosneft pentru explorarea Mării Barents, în vreme ce Germania va aproba vânzarea activelor de petrol şi gaze ale RWE către o serie de investitori conduşi de oligarhul Mikhail Fridman, în pofida tensiunilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană  (UE) cauzate de  conflictul din estul Ucrainei.

Rosneft a anunţat că a demarat explorările cu Statoil în sectorul norvegian al Mării Barents, potrivit Norvegia se află sub embargoul impus de Moscova pentru produsele agroalimentare, exportând anual peşte şi fructe de mare în valoare de peste 880 de milioane de dolari.

Statoil este controlată de către guvernul norvegian, care deţine 67% din acţiuni.

De asemenea, fondul suveran al Norvegiei – cel mai mare din întreaga lume, cu active de peste 800 de miliarde de dolari – a anunţat că îşi va menţine pachetele de acţiuni deţinute în cadrul companiilor din sectorul energetic rus. Fondul suveran a anunţat doar că nu va mai face achiziţii suplimentare. Anterior, Norvegia anunţa că fondul său suveran ar putea renunţa la activele sale din Rusia. Între timp, UE şi SUA au impus noi sancţiuni Rusiei. Activele din Rusia ale fondului sunt grupate astfel: 4 miliarde de dolari în titluri de stat şi obligaţiuni emise de companii, iar 3,6 miliarde de dolari sunt plasate în acţiuni.

Oligarhul Mikhail Fridman pune mâna pe un producător german de gaze

De partea cealaltă a ţărmului, Germania va permite vânzarea producătorului de petrol şi gaze DEA către consorţiul Letter One, condus de către magnatul rus Mikhail Fridman. Acesta a făcut o ofertă de 5,1 miliarde de euro. 

În iunie, Ministerul Economiei din Germania anunţat că există o anchetă în desfăşurare pentru a se stabili dacă ar trebui să blocheze vânzarea unităţii DEA către Leter One.

Guvernul german ar fi putut folosi un amendament din legea comerţului internaţional care îi permite să blocheze tranzacţiile care ameninţă „siguranţa şi ordinea publică“, ceea ce ar fi reprezentat o premieră în istoria recentă a Germaniei.

Stefan Kapferer, viceministrul Economiei, a spus vineri că guvernul a conchis că afacerea nu pune în pericol alimentarea cu energie a Germaniei, iar un alt factor decisiv a fost faptul că sediul consorţiului este în Europa.

În urma înţelegerii, Fridman -  al doilea cel mai bogat om din Rusia, şi ceilalţi investitori urmează să primească participaţii la licenţe de exploatare a petrolului şi gazelor naturale în aproximativ 190 de perimetre din Europa, Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

RWE caută modalităţi pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro, printre acestea numărându-se disponibilizări ale angajaţilor şi vânzarea de active.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia-4" target="_blank">View the story "sanctiuni rusia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite