Efectul sancţiunilor: Novatek, al doilea producător de gaze din Rusia, ar putea beneficia de ajutor din partea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Novatek, al doilea producător rus de gaze naturale, după Gazprom, ar putea beneficia de de sprijin din partea Fondului Naţional de Bunăstare, creat de Guvern din veniturile petroliere, a declarat Anton Siluanov, ministrul de Finanţe de la Moscova.

Alături de Novatek, oficialul guvernamental a indicat şi Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă. Aceasta a cerut deja un ajutor de 41 de miliarde de dolari, după ce a fost supusă sancţiunilor SUA, care i-au blocat accesul la finanţare pe piaţa americană.

Novatek se află, la rândul său, pe lista de companii sancţionate de către SUA, dar numele său este nou în rândul celor care ar primi ajutor. 

Novatek este al doilea producător rus de gaze, fiind controlat de către oligarhul Ghenadi Timcenko, un apropiat al Kremlinului. De asemenea, grupul petrolier francez Total deţine 18% din acţiunile Novatek. Total a cumpărat 12% din Novatek în 2011 pentru 4 miliarde de dolari şi are opţiunea de a-şi creşte participaţia la companie până la 19,4%.

Novatek a primit acordul statului pentru a sparge monopolul Gazprom la exporturile de gaze, dar în cazul unui proiect de gaze naturale lichefiate din peninsula Yamal.

Fondul Naţional de Bunăstare este fondul suveran al Rusiei, fiind constituit pe modelul celui al Norvegiei, cel mai mare din lume. Dacă fondul rus are în conturi 83 de miliarde de dolari, cel norvegian are de zece ori mai mult.

Numai că acesta are deja arondate marea majoritate a fondurilor.

La finele lunii august, statul rus a decis să pompeze 6,6 miliarde de dolari în băncile de stat VTB Group şi Rosselkhozbank – Banca Agricolă a Rusiei. Acestea se află sub sancţiunile Uniunii Europene, astfel că nu mai pot să se împrumute pe pieţele de pe „bătrânul continent“.

Noi sancţiuni europene şi americane

UE a impus vineri noi sancţiuni asupra Rusiei, blocând accesul la creditare pentru giganţii petrolieri Rosneft, Transneft – transportatorul rus de ţiţei şi Gazprom Neft – braţul petrolier al Gazprom.

Concomitent, şi SUA au impus noi sancţiuni: companiile americane nu mai au voie să conclucreze cu societăţile ruse din domeniul energetic, ceea ce afectează cooperarea Exxon cu Rosneft. Sunt afectate, însă, şi celelalte companii, de la Gazprom la Lukoil. De asemenea, SUA au mai pus sub sancţiuni gigantul bancar Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, şi Rostec – holdingul rus din domeniul tehnologiei.

Mai puteţi citi:

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite