Economiile europene vor avea performanţe mai bune în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea analiştilor consideră că în absenţa unor evenimente nedorite, cursul economiei mondiale va fi apropiat de performanţele pe care le-a înregistrat în acest an. Diferenţa va fi dată de o structură modificată.

Statele europene vor performa mai bine anul viitor, economiile asiatice vor înregistra performanţe puţin mai slabe ca în acest an, iar economiile care se bazează pe veniturile provenite din exploatarea resurselor naturale vor avea cea mai mare scădere în 2016 faţă de 2015.

În această plajă de valori se înscrie şi prognoza revizuită a FMI (World Economic Outlook) care anticipează o accelerare a PIB-ului mondial la 3,6%, ajustat cu inflaţia, faţă de creşterea de 3,1% din acest an. Spre deosebire de tendinţa din ultimii ani, statele emergente vor avea performanţe mai slabe, în special din cauza economiei Chinei.

Pentru Europa prognoza arată o creştere a PIB de 1,9%, considerată de economişti ca o valoare decentă, însă departe de a arăta un boom economic. Producţia industrială care se diminuase puternic la începutul anului şi-a revenit în semestrul al doilea recuperând pierderile. Deşi Grecia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru asigurarea finanţării deficitului, problemele sunt departe de a se fi rezolvat.

Istoria s-a demonstrat că evenimentele care pot să inverseze evoluţia economică globală sunt rare şi extrem de dificil de prezis. Cu toate acestea, analiştii economici elaborează prognoze în care trec posibilele ameninţări la adresa stabilităţii şi dezvoltării economice. Dintre cele mai rele, economiştii de la Societe Generale mentionează intrarea economiei mondiale in recesiune şi aterizarea dură a celei de a doua economii mondiale, cea a Chinei. Din fericire ambele sunt cotate cu puţine şanse de a se petrece anul viitor.

Unul dintre riscurile majore este legat de intrarea economiei într-o spirală deflaţionistă. Aceasta poate fi evitată prin modificarea politicilor monetare promovate de băncile centrale. De exemplu, unul dintre aceste riscuri constă în scăderea drastică a cotaţiilor pentru materiile prime.
Banca centrală care modifică prima politica monetară este cea a SUA, Fed trece la majorările etapizate a dobânzii cheie. Impactul este puternic, aceste măsuri propagându-se în toate economiile lumii.



image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite