Care sunt ţările care înclină balanţa comercială a SUA pe minus - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exporturi Germania

Deficitul comercial al SUA a crescut anul trecut cu 4,6% comparativ cu 2014, exporturile contractându-se mai mult decât importurile. Principala sursă a deficitului fiind importurile din China.

Datele comunicate de biroul statistic al SUA arată că exporturile de bunuri au totalizat în 2015 peste 1.500 de miliarde de dolari, în timp ce importurile s-au situat la 2.200 miliarde de dolari. A rezultat un deficit al balanţei de plăţi de 735 de miliarde de dolari.

Balanţa comercială a SUA este unul dintre cei mai comentaţi indicatori macroeconomici. Sunt voci care nu consideră că este o catastrofă faptul că SUA de peste 40 de ani importă mai mult decât exportă.

Cu toate acestea, deficitul comercial este una dintre principalele cauze a imensei datorii externe a SUA. Însă, cât de grav este ca o balanţă exporturi-importuri să fie dezechilibrată este relativ la ciclurile economice.

De exemplu, într-o perioadă de recesiune, statele preferă să exporte mai mult, ca să creeze locuri de muncă şi cerere internă.

Invers, într-o perioadă de expansiune a economiei, importurile cresc, producând concurenţă pe piaţa internă, ceea ce ţine sub control inflaţia şi suplimentează cantitatea de mărfuri ce nu poate fi produsă pe plan intern, satisfăcând cererea.

Deficitul SUA a crescut cu aproximativ 250 de miliarde în ultimul deceniu. O scădere semnificativă s-a consemnat în 2009, din cauza crizei creditelor subprime, care i-a speriat pe consumatorii americani. Aceştia au preferat să economisească mai mult şi să se abţină de la cheltuieli prea mari.

Un critic constant al politicii care încurajează acoperirea cererii din importuri este cunoscutul miliardar Warren Buffett. Deşi recunoaşte că de la primele sale luări de poziţii, de acum aproape 30 de ani, economia SUA nu numai că a supravieţuit, dar a şi prosperat, atrage atenţia că deficitul comercial este o datorie pe care o s-o plătească generaţia viitoare.

„Deficitul nostru comercial s-a înrăutăţit în mare măsură, ajungând la nivelul la care «patrimoniul nostru lichid» al ţării, ca să mă exprim astfel, este transferat în străinătate într-un ritm alarmant”, consideră el.

Cel mai mare deficit pe care îl înregistrază SUA este cel din schimburile cu China, 366 de miliarde dolari. Pe de altă parte, China deţine cele mai multe obligaţiuni emise de guvernul SUA, cumpărate cu banii obţinuţi din excedentele istorice ale ţării.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite