45,5 miliarde dolari, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din sectorul de energie şi utilităţi din primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul energiei pe bursă s-a triplat faţă de începutul anului FOTO 123RF

EY: Apetitul pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) din sectorul de energie şi utilităţi a atins maximul ultimilor şapte ani. 59% dintre executivi intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni. Cel mai mare procent din valoarea tranzacţiilor aparţine celor două Americi (21 miliarde dolari) şi regiunii Asia-Pacific (15,1 miliarde dolari).

Valoarea fuziunillor şi achiziţiilor din sectorul de ebergie şi utilităţi a atins valoarea de 45,5 miliarde dolari în primul trimestru, se arată într-un studiu realizat de EY, specialiştii informând că 59% dintre executivii din sectorul de energie şi utilităţi de la nivel global se aşteaptă să realizeze o achiziţie în următoarele 12 luni.

Potrivit raportului bianual EY Power & Utilities Capital Confidence Barometer, această cifră reprezintă o creştere cu 12% a apetitului pentru fuziuni şi achiziţii faţă de raportul anterior (47%) şi un maxim al ultimilor şapte ani.

Mai mult decât atât, rezultatele studiului arată că 89% dintre executivi se aşteaptă ca fluxul tranzacţiilor să crească sau să rămână stabil în următoarele 12 luni şi indică faptul că apetitul pentru tranzacţii M&A care a caracterizat începutul acestui an se va menţine. Această tendinţă este susţinută de valoarea tranzacţiilor care a rămas constantă în 2017, ajungând la un total de 45,5 miliarde dolari.

Sectorul energetic românesc, pe harta marilor fonduri de investiţii în infrastructură

"Achiziţia de către Allianz Capital Partners a 30% din acţiunile Delgaz Grid este un semnal extrem de relevant că sectorul energetic românesc intră pe harta marilor fonduri de investiţii în infrastructură. De asemenea, achiziţia acestui pachet de acţiuni într-un business reglementat arată încrederea unor investitori profesionişti (care plasează bani de pensii şi/sau asigurări) în predictibilitatea cadrului de reglementare a sectorului energetic din România," explică Alexandru-Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Împreună cu activele din segmentul energiilor regenerabile, activele din transport şi distribuţie energie au atras investiţii cumulate de 35,6 miliarde dolari în primul trimestru al anului, reprezentând 78% din totalul fluxurilor tranzacţionale. În primul semestru al anului, creşterea valorii tranzacţiilor pentru energiile regenerabile a fost mai mare decât cele înregistrate pe oricare alte segmente de piaţă, comparativ cu trimestrul patru 2016.

Peste jumătate dintre manageri spun că a crescut cota de piaţă a companiilor

Privind în perspectivă, peste jumătate (53%) dintre executivii din domeniul energiei şi al utilităţilor au menţionat creşterea cotei de piaţă şi extinderea către noi zone geografie drept elemente cheie urmărite în realizarea unei tranzacţii, se arată în studiu. 

Potrivit acestuia, jucătorii tradiţionali din energie şi utilităţi se confruntă în disputarea cotei de piaţă cu creşterea competiţiei alimentată de companiile din afara sectorului. Transformarea digitală rămâne o prioritate pentru multe companii care urmăresc să adauge noi capabilităţi, să-şi îmbunătăţească relaţia cu clienţii şi să rămână relevante pe o piaţă în schimbare.

Cele mai mari tranzacţii făcute în America şi regiunea Asia-Pacific

Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent din valoarea tranzacţiilor înregistrate în primul trimestru, în domeniul energiei şi al utilităţilor, aparţine celor două Americi (21 miliarde USD) şi regiunii Asia-Pacific (15,1 miliarde USD). Împreună, aceste două regiuni au contribuit în proporţie de 80% la valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor din primul trimestru. Este foarte probabil că regiunea celor două Americi să rămână principala destinaţie pentru fuziuni şi achiziţii, având în vedere că executivii consideră Statele Unite, Brazilia şi Canada unele dintre cele mai atractive pieţe menţionate în top cinci ţinte în următoarele 12 luni.

Chiar dacă activitatea de tranzacţionare este aşteptată să rămână puternică pe parcursul întregului an 2017, raportul evidenţiază că ratele mai mari ale dobânzilor, tendinţa de revenire a pieţei europene a energiei şi utilităţilor şi mutările semnificative din punct de vedere economic din zona tehnologiei stocării de energie în baterii ar putea determina o schimbare a profilului investiţiilor. În cadrul raportului, 68% dintre factorii de decizie au identificat şi evenimentele geopolitice sau posibilele schimbări de politici guvernamentale drept riscuri care le pot afecta creşterea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite