20 de capre, soluţia pentru a scoate Detroitul din faliment, susţine un manager care administrează şase miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Detroit, în ruină după declinul constant din ultimii ani. FOTO Reuters
Oraşul Detroit, în ruină după declinul constant din ultimii ani. FOTO Reuters

Mark Spitznagel, fondatorul Universa Investments, un fond de hedging care administrează active în valoare de şase miliarde de dolari, vrea să salveze Detroitul cu 20 de capre, pe care le-a dus să pască printre casele abandonate şi ruinele din cel mai mare oraş american care a declarat insolvenţa.

„Pentru cea mai mare parte a lumii, soluţia în cazul oraşului Detroit, împovărat de datorii, ar fi banii. Dar pentru un manager de fond de hedging, soluţia sunt caprele”, scrie cotidianul american „New York Times”.

Spitznagel, care nu a vrut să rămână mai prejos după angajamentul băncii JPMorgan de a investi 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Detroit în următorii cinci ani, afirmă că ajută direct comunitatea.

„Este un experiment de agricultură urbană. Caprele sunt o modalitate eficientă de amenajare a peisajului”, a declarat investitorul despre planul său de a lăsa caprele să pască liber prin cartier.

Administraţia oraşului Detroit a declarat insolvenţa în iulie 2013. Oraşul are datorii şi angajamente financiare pe care nu le poate onora în valoare de 17 miliarde de dolari, potrivit estimărilor lui Kevin Orr, numit administrator special al oraşului.

Populaţia oraşului Detroit a scăzut cu 25% în intervalul 2000-2010, ajungând la aproxiativ 700.000 de locuitori, potrivit Biroului pentru Recensământ al SUA. În 1950, Detroit număra în jur de două milioane de locuitori. 

În ultimii ani, scăderea dramatică a populaţiei, decimarea mediului de afaceri, prăbuşirea pieţei imobiliare şi reducerea ajutoarelor financiare de la WWashington au împins autorităţile să se împrumute masiv pentru a-şi acoperi cheltuielile operaţionale şi pentru a-şi onora serviciul datoriei publice, precum şi achitarea salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale. 

Ca în cazul oricărui faliment suveran, lupta se dă între sectorul privat şi cel public - mai exact, între creditorii privaţi ai oraşului (bănci, fonduri deinvestiţii, deţinători de obigaţiuni) şi bugetari şi pensionari. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/faliment-ora" target="_blank">View the story "faliment oraş" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite