Topul celor mai scumpe terenuri agricole din România. Faţă de 2007, preţurile s-au dublat
0Perioada de recesiune nu a avut impact negativ asupra evoluţiei preţurilor terenurilor agricole. Dimpotrivă, preţurile de tranzacţionare s-au dublat comparativ cu ultimele luni din 2007. Marea problemă rămâne însă fragmentarea terenurilor, lipsa unor documente de proprietate, a cadastrului şi a intabulării, a explicat Flavius Pop, consultant senior land and capital markets DTZ Echinox.
„Deşi preţul terenurilor agricole a urmat un trend ascendent, interesul pentru achiziţiile de terenuri a fost şi el în creştere. Cumpărătorii de terenuri agricole sunt interesaţi în special de zonele sud-vestice, sudice şi estice,unde şi preţurile sunt mai mari în raport cu alte regiuni cu teren arabil. Tipul de sol, culturile anterioare, menţinerea unei ciclicităţi între cultură şi recoltă, existenţa unui sistem de irigaţii pot face diferenţa de pret. Astăzi, un teren cu documentaţia în ordine şi cu un grad de compactare ridicat, poate fi vândut la o medie de 3.000 euro/ha, când vorbim de loturi peste 100 de hectare", spune Flavius Pop.
Astfel, în prezent cele mai scumpe terenuri agricole se găsesc în Banat, respectiv judeţul Timiş, unde preţul unui hectar ajunge la 3.600 euro, sau în Muntenia, mai exact Ialomiţa (3.500 euro/ha). În Moldova preţurile unui hectar de teren agricol ajung la 2.900 euro în Vaslui şi 2.600 euro în Botoşani.
Vezi pe wall-street.ro harta preţurilor la terenuri agricole