Topul celor mai avantajoase depozite: ce dobânzi oferă băncile pentru economiile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să-şi deschidă un depozit trebuie să fie foarte atenţi şi la nivelul comisioanelor, nu numai la cel al dobânzii FOTO Adevărul
Cei care vor să-şi deschidă un depozit trebuie să fie foarte atenţi şi la nivelul comisioanelor, nu numai la cel al dobânzii FOTO Adevărul

Dobânzile oferite de bănci la depozite au scăzut în ultimele luni la minime istorice, astfel că cele mai mari bonificaţii sunt de doar 3% pentru economiile în lei şi de 2,1% pentru cele în euro, însă numai pe scadenţe de 12 luni.

Depozitele în monedă naţională sunt mai profitabile decât cele în euro, iar cele constituite pe perioade mai lungi (9-12 luni) aduc câştiguri mai mari decât cele cu scadenţa la 3-6 luni. 

Dobânzile oferite de bănci pentru economiile în lei constituite de populaţie au scăzut simţitor în ultimele luni, în linie cu reducerile aplicate de Banca Naţională a României (BNR) dobânzii de politică monetară, până la minimul istoric de 1,75% pe an. 

Cele mai mari bonificaţii acordate pentru depozitele la termen în monedă naţională nu depăşesc 3% pe an. Pentru depozitele cu scadenţa la trei sau la şase luni, doar Marfin Bank şi TBI Bank oferă dobânzi mai mari de 2,5% pe an, iar pentru cele constituite pe o perioadă de un an – Marfin Bank oferă o dobândă de 3% pe an, iar TBI Bank – de 2,95% pe an. 

TABEL dobanzi depozite

Pentru un depozit de 5.000 de lei constituit pe trei luni, Marfin Bank şi TBI Bank oferă 2,6% pe an, adică o dobândă netă de 27,3 lei, potrivit portalului financiar Conso.ro. Pentru un depozit la şase luni, Marfin Bank acordă o bonificaţie de 2,8% pe an (dobândă netă de 58,8 lei la un depozit de 5.000 de lei), iar pentru 12 luni – 3% pe an (dobândă de 126 de lei). 

Astfel, Marfin Bank ocupă primul loc în topul dopozitelor cu cele mai mari dobânzi, TBI Bank ocupând aceeaşi poziţie doar în cazul scadenţelor la trei luni. 

Clasamentul este completat de Banca Românească, Alpha Bank, Piraeus Bank, Banca Comercială Feroviara şi Bancpost.  

Dobânzi de cel mult 2% pentru euro

În cazul depozitelor în euro, dobânzile sunt un punct procentual sub cele pentru lei şi doar în cazul unei scadenţe la 12 luni trece de 2% pe an. Marfin Bank este instituţia de credit care oferă cele mai bune bonificaţii şi în cazul economiilor în euro. 

Pentru un depozit de 1.000 de euro constituit pe trei luni, Marfin Bank oferă 1,8% pe an, adică o dobândă netă de 3,78 euro lei, potrivit Conso.ro. Pentru un depozit la şase luni, banca acordă o bonificaţie de 2% pe an (dobândă netă de 8,4 euro la un depozit de 1.000 de euro), iar pentru 12 luni – 2,1% pe an (dobândă de 17,64 euro). 

Topul celor mai profitabile depozite la termen în euro este completat de TBI Bank, Banca Românească, Bancpost, Idea Bank, Piraeus Bank şi Veneto Banca. 

Atenţie la comisioane!

Nivelul dobânzii nu este singurul criteriu ce trebuie avut în vedere atunci când se constituie un depozit. Cele mai multe bănci percep unele comisioane – de deschidere şi administrare cont curent (dacă nu există deja unul deschis) sau de retragere la scadenţă sau în afara ei – care reduc câştigul din dobândă. În unele situaţii, din cauza acestor comisioane, cel care constituie depozitul ajunge să retragă la scadenţă mai puţin decât a depus. 

La începutul lunii mai, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, atrăgea atenţia că „la depozite, unele bănci au coborât ceva mai mult decât trebuie (dobânzile – n.r.), dar au şi ele exces de lichiditate, ar trebui să fie mai prudente“. 

La sfârşitul aceleiaşi luni, Isărescu a spus că nivelul comisioanelor percepute la depozite este încă unul mare. „Dacă unii deponenţi sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor aduse de dobânzile bancare, eu cred că ar trebui să se uite la dobânda reală, nu la cea nominală. Politica de comisioane a băncilor trebuie să evite descurajarea economisirii. Aceste comisioane sunt încă mari. Să taxezi cu 1% o operaţiune bancară e mult şi fac cu această ocazie un îndemn la realism. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, trebuie să reducem şi comisioanele la nivel european“, a spus guvernatorul BNR. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite