Termen important la Fisc, pentru declararea veniturilor! INFOGRAFIE: Ce formulare depun azi contribuabilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data de 25 mai este stabilită ca limită pentru declararea veniturilor din activităţi independente, din agricultură, jocuri de noroc, premii obţinute de la loterii sau câştiguri de pe pieţele de capital. Nedeclararea la timp poate fi penalizată.

Potrivit Calendarului obligaţiilor fiscale pe anul 2016, întocmit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), mai multe categorii de contribuabili trebuie să-şi depună, până la data de 25 mai, formularistica prin care îşi declară veniturile realizate în anul trecut, dar şi estimările de venit pe acest an.

Cu această ocazie, „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a obligaţiilor scadente, cu precizarea că ar fi recomandabil să nu întârziaţi, pentru că - în baza noilor proceduri fiscale - nedeclararea sau întârzierea declarării vă poate pune în situaţia de a plăti o amendă sau chiar penalităţi procentuale.

„În principiu, nedeclararea vizează doar veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2016 (deci nu şi pe cele din 2015), dar e mai sigur să nu întârziaţi, pentru că vă puteţi trezi cu o amendă“, ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Iată, aşadar, pentru ce este relevant termenul fiscal 25 mai:

** Declararea veniturilor din activităţi independente (Formularul 200). Sunt vizate persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor (fără arendare), din activităţi agricole, din silvicultură şi piscicultură, câştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare sau din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen.

** Declararea veniturilor obţinute în străinătate (Formularul 201). Sunt vizaţi contribuabilii care au realizat venituri în străinătate din: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii sau pensii.
„Declaraţia se depune şi de către persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 28 lit. b) sau lit. c) din Legea nr. 227/2015 timp de 3 ani consecutivi“, precizează ANAF.

** Donaţia de 2% din impozitul pe salarii (Formular 230). Sunt vizate persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate acestora şi care optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit sau a unităţilor de cult.
De asemenea, sunt vizaţi şi contribuabilii care solicită deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ (spre exemplu, băncile de locuinţe), în limita unei sume maxime egale cu 300 de lei pe an.

** Depunerea Declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs (Formular 220). Aici se încadrează contribuabilii care în 2015 au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri ce diferă cu cel puţin 20% faţă de cele din 2015.

** Declararea veniturilor din activităţi agricole (Formular 221). Tot astăzi, fermierii trebuie să depună Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit pentru anul în curs, fiind vizaţi „contribuabilii care obţin venituri conform art. 103 alin.(1) Legea nr. 227/2015“, mai arată ANAF.


Prima rată la „taxa pe stâlp“

Tot astăzi trebuie efectuată, la Fisc, şi plata impozitului pe construcţii speciale (vestita „taxă pe stâlp“ - 1%), de către persoanele juridice române sau străine, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial.

declaratii fisc 25 mai
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite