Studiu: Românii cu restanţe la companiile telecom n-au mai plătit o factură de aproape doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datornicii români la operatorii telecom au în medie 43,4 ani la data cesiunii, nu şi-au mai plătit ultima factură de un an şi şapte luni şi plătesc 155 lei pentru o restanţă, potrivit unui studiu al Top Factoring, una dintre principalele companii din sectorul recuperărilor de creanţe.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 853.000 de cazuri cu o valoare de 272 milioane de euro, în perioada noiembrie 2015 - noiembrie 2016.

Atât clienţii debitori români la firmele telecom, cât şi debitorii la bănci şi IFN-uri sunt cel mai des întâlniţi în Muntenia - aproximativ patru din zece clienţi debitori se află în această regiune -, la polul opus aflându-se Maramureş (aproximativ 2,45%).Ei îşi plătesc datoriile în general toamna.

Din datele extrase, cei mai buni clienţi debitori din telecomunicaţii sunt artiştii, personalul din domeniul medical şi preoţii, iar cei care plătesc cel mai puţin sunt persoanele cu funcţii înalte, sportivii şi antreprenorii.

De asemenea, cele mai achiziţionate produse pentru care debitorii român au luat un credit sunt electrocasnice, electronice, calculatoare şi accesorii, scutere şi televizoare.

Peste 46% dintre clienţii debitori care au intrat în contact cu compania sau au putut fi contactaţi de către aceasta au reuşit să îşi achite datoriile, beneficiind de soluţii personalizate, de la crearea unui grafic de plăţi eşalonate, adaptat situaţiei debitorilor, la introducerea unor perioade de amânări ale plăţii în perioade dificile pentru cash flow-ul acestora sau chiar sprijin în generarea de venituri suplimentare pentru clienţii debitori, spun autorii studiului.

Cea mai mare valoare a unei plăţi a fost înregistrată în sectorul bancar, unde o femeie a plătit 86.198 lei, arată studiul.  În acelaşi timp, în sectorul telecom, cea mai mare valoare a unei plăţi a fost înregistrată de către un bărbat care a achitat 16.296 lei.

Suma medie restantă este de 768 lei în cazul companiilor telecom şi de 5.204 lei în cazul restanţelor la bănci. 

În ambele cazuri, femeile sunt mai puţin îndatorate decât bărbaţii. Cele mai multe cazuri (27,8%) sunt reprezentate de clienţi debitori cu vârste între 31 şi 40 de ani în cazul telecom, iar în sectorul bancar cei mai mulţi clienţi debitori au vârste cuprinse între 41 şi 50 de ani.

Top Factoring este de zece ani pe piaţa din România, fiind între primele cinci companii de recuperare şi management de creanţe neîncasate. Compnaia are o cifră de afaceri estimată în 2016 la 5,8 milioane de euro şi 240 de angajaţi.

Principalul acţionar este Reconstruction Capital II Limited, fond de investiţii listat la Bursa din Londra şi administrat de New Europe Capital, care a preluat pachetul de acţiuni în 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite