SONDAJ BNR: Şase din 10 companii nu vor să ia un credit bancar. La ce surse de finanţare apelează firmele
0Ultimul sondaj semestrial realizat de Banca Naţională a României (BNR) arată că, în medie, 60% dintre companiile care activează pe piaţa locală sunt în continuare reticente la colaborarea cu băncile şi afirmă că nu s-ar împrumuta la bănci indiferent de cât de mică ar fi dobânda.
Potrivit BNR, 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei, în timp ce un procent mai mare, 62%, dintre companii nu ar lua un împrumut în euro indiferent de cost. Cei care vor totuşi să contracteze un credit l-ar accepta doar în condiţiile unei rate de dobândă de maximum 3%.
Sondajul BNR are la bază un chestionar care a fost transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% din rândul IMM-urilor.
Trei sferturi din companii nu au credite în derulare
Cei mai mulţi respondenţi au declarat că nu au credite în derulare, similar semestrului anterior (72%).
De asemenea, majoritatea companiilor au declarat în martie 2016 că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituţii financiare nebancare (63%), proporţia fiind uşor peste cea înregistrată în sondajul anterior (61% în septembrie 2015).
Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă presantă s-a redus comparativ cu perioadele anterioare (14% dintre firme).
Analizând doar companiile care au încercat să acceseze un credit în perioada octombrie 2015 - martie 2016, procentul celor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă mai presantă a fost de 18%, în scădere faţă de 20% în exerciţiul anterior.
Fondurile europene, o (mare) necunoscută
Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut (96% dintre companii declarând că nu au utilizat astfel de fonduri), în timp ce finanţarea internă continuă să reprezinte principala sursă de finanţare (45% dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active).
Iar creditele de la bănci şi/sau IFN reprezintă o formă de finanţare preferată pentru doar 17% dintre companii.
În plus, doar 1% dintre companii au apelat la credite având garanţia fondurilor de garantare în perioada octombrie 2015 - martie 2016.
Agricultorii, cei mai deschişi pentru împrumuturi
Similar semestrului anterior, firmele din agricultură au dovedit cea mai ridicată apetenţă pentru credite de la instituţii financiare, cu precădere pentru linii de credit sau descoperit de cont bancar, dar şi pentru investiţii de capital.
Majoritatea firmelor au declarat, similar semestrului precedent, că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară indiferent de nivelurile ratelor de dobândă (în proporţie de 57% pentru credite în lei şi 62% pentru credite în euro).
Dintre sursele de finanţare analizate, modificarea cea mai pronunţată este identificată în cazul reinvestirii profitului sau vânzării de active din patrimoniul firmei, care a fost evaluată ca fiind în creştere de către 8% dintre companii în perioada octombrie 2015 - martie 2016 şi respectiv de către 11% dintre companii pentru semestrul următor.
Probleme presante: garanţia şi clauzele contractuale
În perioada octombrie 2015 - martie 2016, dificultăţile majore întâmpinate de către companiile respondente, în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN s-au menţinut aceleaşi ca în semestrul precedent: cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi al comisioanelor şi clauzele contractuale.
De asemenea, lipsa transparenţei din partea instituţiei financiare este o problemă mai mare în accesarea fondurilor decât planul de afaceri al companiei, mai arată sondajul BNR.
Click pe imagine pentru a mări