Sindicatele cer Guvernului să nu majoreze contribuţia la Pilonul 2 şi să stabilească cum se vor face plăţile: Altfel, pensia privată ar fi de 90 lei/lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pensii batranete

Sindicatele care fac parte din Blocul Naţional Sindical (BNS) cer Guvernului să nu majoreze contribuţia pentru pensiile private obligatorii - Pilonul 2 - de la 3,75% la 4,75%, dar să stabilească modalitatea în care se vor face plăţile.

„Se pare că nu vede nimeni că piaţa pilonului 2 este una cu un grad de concentrare foarte ridicat. Primele 3 fonduri de pensii totalizează 70% din active. De asemenea există o concentrare extrem de mare la nivelul participanţilor – 62% din activele fondurilor sunt deţinute de doar 20% din participanţi. Peste 20% din participanţi au acumulat active totale sub 1000 lei. Să mai reamintim că acest pilon nu garantează decât contribuţiile plătite minus comisioane de administrare iar garanţia finală este asumată de stat? (...)

Doar în perioada ianuarie – septembrie 2021 – s-au pensionat aprox 12 mii de persoane participante în pilonul 2. Pentru că legea ce reglementează cum se calculează şi se plătesc pensiile din acest pilon nu a apărut, aceste persoane au avut de optat între o plată unică sau plăţi eşalonate. Au preferat în majoritate covârşitoare, peste 80%, să-şi încaseze sumele acumulate sub formă de plată unică. Au fost plătite sub formă de plată unică 134 milioane de lei, pentru cei 12 mii pe participanţi pensionaţi doar în primele 9 luni ale anului 2021.

Un calcul elementar arată că la o speranţă medie de viaţă la pensionare de aprox 10 ani, cei 12 mii de participanţi ar fi urmat să primească o pensie din pilonul 2 de aprox 90 lei / lună. 

Aceştia au pensia diminuată din pilonul 1, ca urmare a transferului unei părţi din contribuţia de asigurări sociale către pilonul 2, dar faptul că operează mecanismul pensiei minime face ca de fapt statul să-şi asume indirect compensarea veniturilor viitorilor pensionari pentru eşecul în reglementarea şi gestionarea pilonului 2 de pensii”, informează BNS.

Potrivit sindicatelor, în viziunea reformelor propuse prin PNRR problema adecvării pensiilor se pune doar în cazul pensiilor minime. 24% din pensionarii din sistemul public au beneficiat în luna februarie 2022 de mecanismul pensiei minime, faţă de 19,7% în decembrie 2021.

„Prin astfel de politici, Guvernul afectează încă o dată principiul contributivităţii în baza căruia ar trebui să funcţioneze sistemul public de pensii, deşi toate Guvernele din ultimii 20 ani vorbesc despre necesitatea corectării inechităţilor din sistemul public de pensii.

În 2021 subvenţia transferată de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale a fost de 12mld lei, adica aprox 15% din valoarea pensiilor plătite din bugetul asigurărilor sociale. La finalul lunii ianuarie deficitul bugetului de asigurări sociale era de 2,7 mld lei, adica aprox 27% din valoarea pensiilor plătite în lună.

Sistemul public de pensii se află într-o situaţie oricum foarte dificilă, dacă mai adăugăm două noi premise – îmbătrânirea populaţiei şi transferul unei cote crescute de contribuţie către pilonul 2, fără nici o preocupare pentru nivelul beneficiilor asigurate de pilonul 2, atunci eşecul e garantat”, susţin sindicaliştii.

Ca atare, BNS cere Guvernului:

  • Să nu se majoreze contribuţia transferată în pilonul 2 de pensii, cel puţin până nu se finalizează analiza furnizorului de asistenţă tehnică.
  • Să elaboreze în regim de urgenţă şi să adopte legea pentru organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor din pilonul 2 de pensii.
  • Să includă partenerii sociali în elaborarea politicilor de reformă a sistemului public de pensii, inclusiv în pregătirea pachetului de măsuri pentru pilonul 2 de pensii.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite