UPDATE Se scumpeşte energia electrică de la 1 octombrie. Soarta gazelor se decide joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul energiei electrice va creşte pentru populaţie, de la 1 octombrie, cu 3,45 lei pe lună la un consum de 100 kWh, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În ceea ce priveşte scumpirea gazelor, instituţia a amânat decizia pentru joi, deşi marţi vicepreşedintele ANRE Emil Calotă a anunţat o majorare de 6%.

UPDATE 19.45 Astfel, Comitetul de reglementare al ANRE a decis, în şedinţa de marţi, majorarea preţului la energia electrică de la 1 octombrie, în medie, cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, potrivit Agerpres. Havrileţ a explicat că acest lucru înseamnă că, la un consum mediu de 100 de kWh/lună, factura va fi mai mare cu 3,45 de lei.

Niculae Havrileţ a mai precizat că ANRE a amânat pentru joi o decizie în privinţa majorării preţurilor la gaze. Marţi, preşedintele ANRE, Emil Calotă, prezent la lucrările Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, spunea că gazele se vor scumpi cu 6%, de la 1 octombrie.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

De la 1 octombrie, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%, în al patrulea trimestru al anului, anunţă Emil Calotă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Şi preţul energiei electrice se va majora, în medie cu 5%, de la 1 octombrie.

Prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Calotă a spus, potrivit Agerpres: „Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor — n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”.

Luând în calcul aceste date, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6%, în medie, de la 1 octombrie, a adăugat preşedintele ANRE.

„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă, şi pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creşterea medie va fi în jur de 6%”, a subliniat Emil Calotă.

Cresc şi facturile la energie electrică

UPDATE 15.20 Şi preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat va creşte, de la 1 octombrie, cu circa 5%, potrivit unor surse oficiale citate de economica.net. ANRE decide în acest moment care va fi procentul final de creştere.

Potrivit sursei citate, preţul energiei electrice pentru marea majoritate a celor opt milioane de gospodării din România va creşte, în medie, la nivel national cu 3,4 bani per kWh.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite