Salariul minim pe economie: prea mare pentru patroni, prea mic pentru angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În industria uşoară, majoritatea angajaţilor primesc salariul minim pe economie
În industria uşoară, majoritatea angajaţilor primesc salariul minim pe economie

O nouă controversă pe marginea salariului minim pe economie este pe cale să se declanşeze în aceste zile, după ce reprezentanţii angajatorilor au anunţat că mărirea acestui venit de la 700 la 800 de lei le va crea mario probleme financiare şi îi va obliga să scumpească mărfurile.

Reprezentanţii întreprinzătorilor susţin majorarea salariului minim la 800 de lei, dar atenţionează că din anul 2000 până în prezent creşterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea muncii, ducând la adâncirea inflaţiei şi scăderea competitivităţii firmelor.

Trebuie corelat cu dinamica productivităţii

„Suntem de acord cu majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei din considerente sociale. Este foarte clar că veniturile foarte mici nu fac posibilă o viaţă decentă, iar această majorare va îmbunătăţi climatul de muncă. Atragem însă atenţia ca orice creştere să fie corelată cu productivitatea muncii. În România, creşterea salariului minim a fost făcută peste nivelul de creştere a productivităţii, din 2000 încoace. Trebuie luate măsuri de corelare între cei doi indicatori, altfel se generează inflaţie, iar unele firme vor avea probleme cu suprevieţuirea şi cu exporturile pentru că scade competitivitatea“, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
El a arătat că măsura va afecta negativ microîntreprinderile, cărora le va fi greu să susţină această creştere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar şi unele sectoare ale administraţiei.

Patronii văd scumpiri, falimente, piaţă neagră

„Câteva mii de firme nu vor rezista la această creştere, iar acestea fie se vor duce în faliment, fie se duc pe piaţa neagră“, a spus Nicolescu. El a mai arătat că, potrivit studiilor Consiluilui IMM, patronii vor fi nevoiţi să transmită la clienţi efortul financiar impus prin majorarea salariului minim.
„În sectoarele în care fondul de salarii înseamnă 80% din costuri şi mai ales în companiile de acest tip care dau doar salariul minim angajaţilor, cum sunt serviciile, este posibil să avem creşteri de tarife, pentru că această majorare se va transmite în preţurile finale. În alte sectoare, unde salariile reprezintă doar 10-15% din costuri, majorările de preţ vor exista, dar vor tinde către zero“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele Consiliului Naţional al IMM.
Pentru 2013, Guvernul vizează o creştere a salariului minim la 800 de lei, iar sindicaliştii susţin necesitatea majorării acestuia la 850 de lei.

Câteva mii de firme nu vor rezista la această creştere, iar acestea fie se vor duce în faliment, fie se duc pe piaţa neagră Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite