Salariile românilor în luna decembrie. Topul activităţilor cu cele mai mari câştiguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carduri

Câştigul salarial net a ajuns în luna decembrie a anului trecut la valori medii de 2.354 lei, în creştere cu 182 de lei faţă de luna precedentă, cel mai bine plătiţi fiind angajaţii din cocserii şi din rafinării, iar cei mai prost plătiţi fiind cei din hoteluri şi restaurante, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivelul salariului brut, câştigurile s-au situat în decembrie 2016 la nivelul mediu de 3.257 lei, cu 8,4% mai mare decât în luna noiembrie 2016.

Câştigurile salariale includ atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii.

Indicele câştigului salarial real a fost de 108,1% pentru luna decembrie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,5%, cu 13,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2016.

Creşterile, datorate primelor ocazionale

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Topul câştigurilor                         

Statisticile oficiale arată că cele mai mari salarii medii au fost realizate de angajaţii din cocserii şi din rafinării, cu un câştig mediu de 6.120 lei, în luna decembrie. Ei sunt urmaţi de angajaţii din servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice, cu 6.069 lei, de cei din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi servicii anexe, cu 5.792 lei, respectiv 5.075 lei, dar şi din intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, cu 4.925 lei.

La polul opus, cei mai prost plătiţi angajaţi sunt cei din confecţii, cu 1.419 lei, mobilă, cu 1.559 lei, tâmplărie, cu 1.582 lei, pielărie şi marochinărie cu 1.593 lei, şi industria alimentară, cu 1.627 lei.

Topul creşterilor

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 36,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi între 30% şi 32% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

De cealaltă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-4,1%), respectiv în industria auto (-2,7%).

Creşteri de 18% la stat şi de 10% în sectorul privat

Câştigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, în perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape două ori mai repede decât salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% în aceeaşi perioadă, arată un raport publicat joi de analiştii ING Bank, care îşi bazează calculele pe datele publicate dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite