România riscă să piardă fonduri europene de peste 560 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani euro - fonduri europene FOTO 123RF

Ritmul de implementare a proiectelor cuprinse în Programul Operaţional Regional trebuie mult crescut pentru a nu pierde fonduri europene importante, susţine Ministerul Dezvoltării într-un proiect de act normativ.

Potrivit acestuia, ţinta minimă de realizat pentru evitarea dezangajării fondurilor europene în anul 2018 este de 858,8 milioane euro.

“Ţinta minimă de realizat pentru evitarea dezangajăarii fondurilor europene în anul 2018, la nivelul Programului Operaţional Regional este în sumă de 858,8 milioane euro. Până în prezent, suma FEDR realizată la nivelul programului este în valoare de 60,84 milioane euro, din care 26,97 milioane euro au fost solicitaţi spre rambursare de la CE. Conform graficelor de depunere a cererilor de rambursare transmise de beneficiari, valoarea FEDR previzionată a fi declarată până la sfârşitul anului 2018 este de 236,23 milioane euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG pentru completarea articolului 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Ca atare, susţine MADR, suma FEDR posibil a fi dezangajată la nivelul Programului Operaţional Regional este de 561,73 milioane euro.

„Se impune astfel necesitatea ]ntreprinderii unor măsuri, în regim de urgenţă, pentru sporirea ritmului de implementare a POR prin identificarea unor soluţii de decontare a unor cheltuieli eligibile în cadrul programului, deja efectuate de către beneficiarii de proiecte retrospective/alternative  şi includerea acestora în aplicaţii de plată către CE”, se arată în documentul citat.

In data de 23.06.2015 a fost aprobat, prin Decizie,  Programul Operaţional Regional 2014-2020. În vederea implementării Programului au fost necesare parcugerea unor etape/ condiţionalităţi în corelare cu strategiile ce trebuiau elaborate la nivelul României. Îndeplinirea acestor condiţionalităţi a dus la lansarea cu întarziere a unor apeluri de proiecte. Pentru a compensa necesarul de contracte de finanţare, au fost luate mai multe decizii de supracontractare la nivelul Programului utilizând mecanismul existent în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015, respectiv supracontractarea fondurilor, în limita de 50% din alocare, pentru mai multe priorităţi de investiţie, neafectate de condiţionalităţi, cum ar fi PI2.1a – microîntreprinderi, PI2.2 – IMM uri, PI5.1 – monumente istorice, PI6.1 – asigurarea conexiunii la TEN-T. 

Ministerul precizează că, în perioada 10.04.2017-23.02.2018, au fost semnate 1.011 contractate de finanţare în valoare totală de 8,71 mld lei şi o valoare nerambursabilă de 8,19 mld lei. Cu excepţia, 2.1a – microîntreprinderi, unde ciclu de implementare este mic (aproximativ 6 luni), restul proiectelor au un ciclu de implementare mediu şi mare. Fiind vorba de investiţii în infrastructură, pentru aceste proiecte, procedura de achiziţie publică lucrări, poate varia de la 12 la 24 luni de la postarea anunţul în SEAP. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite